Охтеріди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Охтеріди

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Підряд: Клопи (Heteroptera)
Інфраряд: Водяні клопи (Nepomorpha)
Надродина: Ochteroidea
Родина: Охтеріди (Ochteridae)
Kirkaldy, 1906
Роди

Див. текст

Посилання
Вікісховище: Ochteridae
Віківиди: Ochteridae
EOL: 618
ITIS: 103787
NCBI: 236404
Fossilworks: 190460

Охтеріди[1] (Ochteridae) — родина водяних клопів (Heteroptera). Включає 80 видів у 9 родах.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширені по всьому світу вздовж узбережжя різних типів водойм (наприклад, струмків і ставків). Найбільша різноманітність родина сягає у тропічних регіонах.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні комахи, завдовжки 4-9 мм. Вони мають яйцеподібний профіль тіла, яке сплюснуте в спинно-черевному напрямку. Тіло темного кольору зі світлими плямами та оксамитовим відтінком на спині, яке надає опушення.

Голова широка і коротка, з великими, випуклими очима, двома вічками і трихоботріями. Антени складаються з 4 члеників, з яких два базальних досить короткі, інші тонкі; загалом вони коротші за голову, а в стані спокою розташовані в ямочках у черевній частині голови. Рострум довгий і тонкий, утворений чотирма сегментами і в основному виходить за межі вставлення заднього коксу.

Грудна клітка демонструє трапецієподібну переднеспинку зі сплощеними краями та мезоскутеллумом такої ж довжини, як переднеспинка. Гемілітра демонструє типову диференціацію на коріум, клавус і мембрану; останню виділяє два ряди клітин у проксимальній частині. Ноги тонкі, поверхневі; protarsi і mesotarsi складаються з двох сегментів, задні з трьох.

Черевце самців має кінцеві горбки, а статевий панцир асиметричний, із сильним скороченням лівого парамеру.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Більшість охтерід мешкає на берегах ставків та інших стоячих водойм. Про їхні звички відомо небагато, але вважається, що всі вони хижаки, що полюють на дрібних безхребетних, таких як личинки мух, колемболи та попелиці. Вони, як правило, жваві і здатні до активних стрибків і польотів.[3]

Незрілі особини деяких видів надзвичайно ефективно маскуються, приклеюючи до спини піщинки, так само роблять і дорослі особини деяких видів.[4] Вони не помітні, більшість видів фізично малі і трапляються частково та в невеликій кількості; ці фактори ускладнюють їх вивчення і частково пояснюють, чому існує бідність детального знання біології більшості видів.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. П. Зінченко, К. Б. Сухомлін. Клопи (ряд Hemiptera). Методичні рекомендації для студентів з навчальної комплексної (зоолого-ботанічної) практики. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Луцьк. 2016. — с. 17
  2. Randall T. Schuh; James Alexander Slater (1996). True Bugs of the World (Hemiptera:Heteroptera): Classification and Natural History (вид. 2nd). Cornell University Press. с. 118. ISBN 978-0801420665.
  3. Richards, O. W.; Davies, R.G. (1977). Imms' General Textbook of Entomology: Volume 1: Structure, Physiology and Development Volume 2: Classification and Biology. Berlin: Springer. ISBN 0-412-61390-5.
  4. Holm, E.; Scholtz, C. H. (1985). Insects of southern Africa. London: Butterworths. ISBN 0-409-10487-6.