Очистка трубопроводу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Очищувальний пристрій — так звана «свинка» для очищення 28-дюймового нафтопроводу. Сині пластикові диски прилягають до внутрішньої частини труби, щоб рухати пристрій і видаляти нещільний осад або накип. Чорні прямокутники вгорі та круглі диски в центрі є магнітами для притягнення та видалення будь-яких металевих предметів у трубі.
«Свинка»-скребок
Ультразвукове випробування «свині» для виявлення витоків.
«Свинка» для очищення 6-дюймового нафтопроводу. Дротяна щітка оперізує периметр і очищає внутрішню частину трубопроводу.

Очистка трубопроводу у трубопровідному транспорті — це практика використання пристроїв, які зазвичай називають «свинями» або «скребками», щоб виконувати різноманітні операції технічного обслуговування — очищення трубопроводів всередині, а також датчиків або пристроїв для перевірки трубопроводів. Це робиться без зупинки потоку продукту.[1][2][3]

Ці операції включають, але не обмежуються очищенням та перевіркою трубопроводу. Це досягається шляхом вставки «свині» в «пускову установку для свиней» (або «пускову станцію») — негабаритну ділянку трубопроводу, зменшену до нормального діаметру. Потім пускову станцію закривають, а потік продукту в трубопроводі під тиском використовується для просування свині уздовж труби, поки вона не досягне приймальної пастки — «уловлювача свиней» (або «приймальної станції»).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. How It Works: Pipeline Pigging. www.products.slb.com. Schlumberger. Процитовано 10 квітня 2020.
  2. Pipeline Inspection Gauge ( PIG ). engineeredpower.com. Архів оригіналу за 10 квітня 2020. Процитовано 10 квітня 2020.
  3. Abdel-Hafez, Mamoun; Chowdhury, Sheruzzaman (2015). Pipeline Inspection Gauge Position Estimation Using Inertial Measurement Unit, Odometer, and a Set of Reference Stations. ASCE-ASME Journal of Risk and Uncertainty in Engineering Systems, Part B: Mechanical Engineering. 2 (2). doi:10.1115/1.4030945.

Література[ред. | ред. код]

  • Bernd Skerra (Hrsg.): Handbuch Molchtechnik. Vulkan-Verlag, Essen 2000, ISBN 3-8027-2178-0.
  • W. Krass, A. Kittel, A. Uhde (Hrsg.): Pipelinetechnik, Mineralölfernleitungen (= TÜV-Handbücher. Bd. 3). Verlag TÜV Rheinland, Köln 1979, ISBN 3-921059-32-1.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]