П'ятницькизавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з П'ятницкізавр)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'ятницькизавр
Час існування: нижня юра, ~179.17–178.07 млн р. т.
Скелет п'ятницькизавра
Скелет п'ятницькизавра
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Тетанури (Tetanurae)
Надродина: Мегалозавроїди (Megalosauroidea)
Родина: Piatnitzkysauridae
Рід: П'ятницькизавр (Piatnitzkysaurus)
Вид: П'ятницькизавр
Piatnitzkysaurus floresi
Бонапарте, 1979
Посилання
Вікісховище: Piatnitzkysaurus
EOL: 4531490
Fossilworks: 38592

П'ятницькизавр (Piatnitzkysaurus floresi) — вид ящіротазових динозаврів родини Piatnitzkysauridae. Він існував за раннього юрського періоду, 179—177 млн років тому на території Аргентини. Динозавр названий на честь аргентинського геолога Олександра П'ятницького (1879–1959).

Відкриття цього карнозавра в 70-х роках XX століття було першим доказом, що родичі північноамериканських динозаврів дійсно існували у Південній Америці у юрському періоді. Поруч зі скелетом пятницкізавра були виявлені кістки досить великого рослиноїдного динозавра, що став його здобиччю. Пятницкізавр відомий за двома частково збереженим черепам і деяким фрагментам скелета[1].

Опис[ред. | ред. код]

Художня реконструкція

Цей ранній представник групи алозаврів відрізнявся від більшості своїх родичів примітивнішою будовою стегон, довшими плечовими кістками й потужнішими плечима. На додаток він був дуже схожий на алозавра і, ймовірно, вів таке ж життя мисливця. Оскільки він значно поступався в розмірах місцевим завроподам (тіло сягало 4,3 м завдовжки), можливо, йому доводилося полювати на молодих тварин або на слабких і старих особин стада рослиноїдних.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенетична кладограма, що зображує еволюційні зв'язки:[2]

Megalosauroidea

Xuanhanosaurus

Marshosaurus

Condorraptor

Piatnitzkysaurus

Chuandongocoelurus

Monolophosaurus

Megalosauria

Spinosauridae

Megalosauridae


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Benton, M. (1992). Dinosaur and other prehistoric animal factfinder. 1st American ed. New York: Kingfisher Books. Chicago / Turabian — Author Date Citation
  2. Benson, R.B.J. (2010). A description of Megalosaurus bucklandii (Dinosauria: Theropoda) from the Bathonian of the UK and the relationships of Middle Jurassic theropods. Zoological Journal of the Linnean Society. 158 (4): 882—935. doi:10.1111/j.1096-3642.2009.00569.x.