П'єтро I (юдик Арбореї)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єтро I
Народився не раніше 1157
Ористано, Італія
Помер 1214
Піза, Тоскана, Італія
Діяльність монарх
Титул юдикd
Посада Judge of Arboread
Батько Баризон II
Мати Pellegrina de Lacond
Брати, сестри Sinispella of Arboread
Діти Баризон Торхіторіо IV

Див. також: П'єтро I

П'єтро I (італ. Pietro I; — 1195) — 13-й юдик (володар) Арборейської юдикату у 11861195 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Лакон-Серра. Син Баризона II, юдика Арбореї, та Пеллегріни де Лакон. Дата народження невідома. У 1186 році після смерті батька успадкував трон. Втім невдовзі його мачуха Агальбурса підтримала права на трон Угоне, сина Сініспелли, що була донькою Баризона II. П'єтро I вирішив спиратися на допогу Пізи, коли його суперник звернувся до Барселонського графства і Генуезької республіки. На бік П'єтро I став Костянтин, син співюдика Костянтина II.

У 1187 році виступив проти Торхіторіо III, юдика Кальярі, підтримавши військові дії пізанців проти цього володаря.

1189 року зумів укласти мирний договір з Генуєю, визнавши її зверхність. Зрештою після протистояння П'єтро I був оголошений головним юдиком (в низки джерел його називають юдик-автократор — за візантійським звичаєм). Його співправителем став Угоне I і Костянтин III. Останній помер до 1195 року.

1191 році спільно з Кальярський юдикатом виступив проти Костянтина II, юдика ТОрресу, але зазнав невдачі. 1192 року останній в союзі з Вільгельмом Салусіо IV, юдиком Кальярі, завдав поразки П'єтро I, внаслідок чого Арборейський юдикат фактично було розділено між переможцями. В північній частині від імені Угоне I став панувати Костянтин II Торреській, в іншій — владу отримав Вільгельм Салусіо. У 1194 році за посередництва генуезців було укладено союз з Торресом і Арбореєю, внаслідок чого П'єтро I зміг стати одноосібним правителем, остаточно закріпивши свій статус після початку війни між Кальярськимі Торреським юдикатами.

1195 року сам П'єтро I виступив проти Вільгельма Салусіо IV, юдика Кальярі (той перед тим переміг Торрес), проте зазнав поразки. Юдик Арбореї разом з сином Баризоном потрапив у полон. Вільгельм Салусіо IV перебував у полоні до самої смерті у 1206 року, померши в Ористано або Пізі.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Якобина

Діти:

1 бастард

Джерела[ред. | ред. код]

  • Francesco Cesare Casula, La Storia di Sardegna, Sassari 1994.
  • Moore, John C. (1987). «Pope Innocent III, Sardinia, and the Papal State». Speculum. 62 (1): 81–101
  • AA.VV., la Grande enciclopedia della Sardegna, Sassari, 2007.