ПДМ-1М

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Протидесантна міна ПДМ-1М
ПДМ-1М
ПДМ-1М
Тип Протидесантна міна
Характеристики
Наповнення Тротил
Вага наповнення 10 кг
Механізм
детонації
ВПДМ-1М

ПДМ-1М – радянська протидесантна міна, донного типу, призначена для виведення з ладу плавзасобів противника при подоланні ними водних перешкод. Застосовується в прибережній зоні річок, озер, морів, заток.

Характеристики[ред. | ред. код]

Міна складається з корпусу, підривника із запобіжним пристроєм, штанги і баластної плити. Робота запобіжного пристрою, заснована на розчиненні у воді цукрової шашки, що забезпечує переведення підривника в бойове положення після установки міни протягом 8 хвилин при температурі +30° C і до 2,5 годин при температурі, близькій до 0° C.

Сама міна важить 21 кг, а разом чавунною баластною плитою – 55-60 кг. Маса вибухової речовини, якою є литий тротил, становить 10 кг. Міну встановлюють під водою на глибині від 1,1 до 2 м. При встановленні її в річку швидкість течії не повинна перевищувати 1,5 м/с. Мінімальна відстань між мінами, що запобігає вибухостійкості від сусідньої міни – 6 м. Міна може спрацювати від впливу хвиль, якщо хвилювання води перевищує 5 балів.

Міну застосовують з механічним, контактним підривником ВПДМ-1М. Спрацьовування детонатора відбувається, коли десантне судно або інша плавальна бойова машина наштовхується на штангу встановленої у воді міни і нахиляє її на кут 10-15 градусів.

Встановлення мін ПДМ-1М можливе з плавального засобу, вертольота або вручну.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Инженерные боеприпасы. Руководство по материальной части и применению. Книга первая. Военное издательство. Москва. 1976г.

Див. також[ред. | ред. код]