Пабло де ла Торрієнте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Пабльо де ля Торрієнте)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пабло де ла Торрієнте
ісп. Pablo de la Torriente Brau
Народився 12 грудня 1901(1901-12-12)[1]
Сан-Хуан, США
Помер 19 грудня 1936(1936-12-19)[1] (35 років)
Махадаонда, Мадрид, Іспанія
Поховання Монтжуїкський цвинтар
Країна  Куба
Діяльність журналіст, письменник
Знання мов іспанська[1]
Учасник громадянська війна в Іспанії
У шлюбі з Teresa Casuso Morínd

Пабльо де ля Торрієнте Брау (нар. 12 грудня 1901, Сан-Хуан, Пуерто-Рико — пом. 19 грудня 1936, Махадаонда, провінція Мадрид, Іспанія) — іспанський письменник і відомий кубинський журналіст XX століття. Також бойовик Інтернаціональних бригад.

Біографія[ред. | ред. код]

Походження та молоді роки[ред. | ред. код]

Народився в Сан-Хуан-де-Пуерто-Рико 12 грудня 1901[2]. Онук історика Сальвадора Брау[3]. У дитинстві подорожував з батьками Іспанією, а потім Кубою і його рідним Пуерто-Рико, поки його родина остаточно не оселилася на Кубі.

У 9 років написав свою першу статтю для газети «El Ateneísta». Через чотири роки вступив до Інституту середньої освіти Сантьяго-де-Куба. Закінчив середню школу в Гавані, куди переїхала родина. У січні 1920 вирушив до Сабаназо (східна частина Куби), де планував побудувати цукровий завод. Там він познайомився з Тете Касузо, яка через декілька років стала його дружиною.

У той час опублікував статті в журналі «Nuevo Mundo», де також був редактором, розповсюджувачем і агентом підписки. Пізніше працював у «Комісії у справах боргів» Департаменту охорони здоров'я, а також секретарем у юридичній фірмі Фернандо Ортіс Фернандес.

28 лютого 1930 року була опублікована його перша книга оповідань «Батей». У липні того ж року одружився з Терезою Касузо Морін, привабливою вісімнадцятирічною дівчиною, жінкою, яка завжди буде супроводжувати його. Пабльо часто залишав свідчення своєї любові до неї в оповіданнях і листах, і вони трималися разом і на Кубі, і в еміграції, поки їх не розділила громадянська війна в Іспанії та передчасна смерть Пабльо. 30 вересня він брав участь у демонстрації, організованій проти злочинів і зловживань уряду диктатора Херардо Мачадо. Під час сутички студентів з поліцією в цей день студентський лідер Рафаель Трехо Гонсалес був смертельно поранений, а Пабльо — поранений в голову.

Ув'язнення і вигнання[ред. | ред. код]

3 січня 1931 року Пабльо був заарештований і відправлений до Гаванської в'язниці в Кастільо-дель-Принсіпі. На вигнанні він пише серію статей «105 днів ув'язнення», опублікованих у газеті «Ель Мундо». Невдовзі він знову був заарештований і на цей раз переселився і замкнувся в так званому «Президіо Модело», Ісла де Пінос .

З досвіду проживання у Президіо Модело з'явився «Острів 500 вбивств», серія з тринадцяти статей, які він опублікував у газеті «Ahora», що пізніше послужили базою для написання книги «Presidio Modelo», яку він присвятив тій, хто підживлював його велику любов до життя: «До Тете Касузо, яка писала мені листа кожного дня із п'ятисот, протягом яких я був ув'язнений». У травні 1933 року його перевели у в'язницю в Гавані і звільнили. Він виїхав на вигнання з дружиною на борту іспанського пароплава «Cristóbal Colón» («Христофор Колумб»), висадившись у Нью-Йорку. Звідти Пабльо продовжував боротьбу проти диктатури Герардо Мачадо, який остаточно був скинутий 12 серпня.

Після повернення на Кубу опублікував «Tierra o Sangre», серію повідомлень, в яких викривав зловживання, вчинені проти кубинського селянства. Працював над різними темами, переважно спортивними і соціальними, його публікації друкувалися у виданнях «El Mundo», «Bohemia», «Social», «Posters», «Alma Mater», «Line і Orb».

Падіння тирана не означало політичних змін на острові, і боротьба тривала. 1935 року було оголошено загальний страйк, але це не вдалося, і Пабльо змушений був знову виїхати у вигнання. Кінцевим місцем призначення став знову Нью-Йорк. Однак його бажання писати і боротися за кращу долю Куби привели його до співпраці із журналми «Bohemia» і «Carteles», під псевдонімом «Карлос Рохас» («Carlos Rojas»).

Громадянська війна в Іспанії[ред. | ред. код]

18 липня 1936 року почалася Громадянська війна в Іспанії, і Пабльо пішов на фронт як кореспондент. 28 серпня йому вдалося вирушити на корабель Іль-де-Франс як кореспондент журналів New Masses (Нью-Йорк) і «El Machete» (Мексика). [4] Він пройшов через Брюссель, де взяв участь в «мирному конгресі». Після прибуття до Іспанії, під час перебування в Барселоні, а потім у Мадриді, присвятив себе збору свідчень і написання пам'ятних хронік.

11 листопада призначений військовим комісаром і членом штабу 109-го батальйону 7-ї дивізії.[5]. Наступного тижня увійшов в Мадрид. 28 листопада зустрічався з поетом Мігелем Ернандесом. 17 грудня йому наказали пройти до Махадаонди. Пабльо загинув через два дні від пострілу. Його тіло лежало декілька днів, поки не було перенесене і поховане в безпечному місці[6].

Поет Мігель Ернандес присвятив йому свою «Другу Елегію»\: «Пабло де ла Торрієнте, / залишився в Іспанії / і моя душа впала».

Коли республіка впала, його останки були захоплені відступаючими кубинцями і не могли бути поховані на цвинтарі. Однак, нарешті, в грудні 2018 року його останки поховали: «… на цвинтарі Монжуїк, в Барселоні. Завдяки розслідуванням членів Асоціації членів міжнародних бригад (ААБІ) було достатньо матеріалу для того, щоб продовжити ексгумацію, ідентифікацію та передачу його останків на Кубу, за його заповітом, що стосувався можливості його смерті в Іспанії». У 1940 була опублікована його книга «Aventuras de un soldado desconocido cubano», незакінчена робота, написана на другому засланні в Нью-Йорку.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Микола М. Палій. Палкою кров'ю (збірка новел). Видавництво Юліяна Середяка. Буенос-Айрес — 1978. 120 с. В цій книзі в українському перекладі вийшла новела Пабльо де ля Торрієнте «Герой».
  • Binns, Niall (2004). La llamada de España: escritores extranjeros en la guerra civil. Editorial Montesinos. ISBN 9788496356016.
  • Engel, Carlos (1999). Historia de las Brigadas Mixtas del Ejército Popular de la República. Madrid: Almena. ISBN 84-922644-7-0.
  • Ferrer Canales, José (1972). Hombre con Brújula. Retrato de Familia. San Juan de Puerto Rico: Editorial Edil.
  • Rosa-Nieves, Cesáreo; Franco, Félix (1959). Antología general del cuento puertorriqueño. San Juan de Puerto Rico: Editorial Edil.
  • Noa, Pablo (2006). Hombre con Brújula. Retrato de Familia. Editorial Acana.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. Rosa-Nieves та Félix Franco, 1959, с. 19.
  3. Ferrer Canales, 1972, с. 40.
  4. Binns, 2004, с. 314.
  5. Carlos Engel señala que llegó a ser comisario de la 10.ª Brigada Mixta (Ejército Popular de la República)|10.ª Brigada Mixta
  6. Según testimonio del comandante Justino Frutos, habrían sido él y otros militares republicanos los que lograron localizar el cadáver

Посилання[ред. | ред. код]