Павлос Сідіропулос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павлос Сідіропулос
грец. Παύλος Σιδηρόπουλος
Основна інформація
Дата народження 27 липня 1948(1948-07-27)[1]
Місце народження Афіни, Греція
Дата смерті 6 грудня 1990(1990-12-06)[1] (42 роки)
Місце смерті Афіни, Греція
Причина смерті передозування ліків
Поховання Kokkinos Mylosd
Роки активності 19701990
Громадянство Греція
Професії співак, автор пісень, композитор, актор, гітарист
Освіта Університет Аристотеля (1990)
Інструменти гітара, ударний музичний інструмент і вокал[d]
Жанри рок-музика[2]
Лейбли EMI
Батько Konstantinos Sidiropoulosd
Мати Jenny Sidiropouloud
pavlos-sidiropoulos.gr

Павлос Сідіропулос (грец. Παύλος Σιδηρόπουλος; 19481990) — грецький співак і музикант; підтримував використання грецької мови в рок-музиці, коли більшість грецьких рок-груп використовували англійську мову.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 липня 1948 року в Афінах у багатій родині. Його батько Костас походив з відомої купецької родини, мати Дженні була онукою Йоргіса Зорбаса, Таким чином Павлос — правнук грека Зорбаса, прототипа вигаданого Алексіса Зорбаса — героя всесвітньо відомого роману «Неймовірні пригоди Алексіса Зорбаса» Нікоса Казандзакіса.

До шести років Павлос жив в Салоніках в будинку свого дідуся, але після народження сестри Меліни, вся сім'я переїхала на постійне проживання в Афіни. У шкільні роки він був хорошим учнем, зацікавився рок-музикою в середині 1960-х років побував на концертах грецьких рок-груп. Після закінчення школи, в 1967 році, вступив на факультет математики в Університет Аристотеля в Салоніках. Тут він познайомився зі своїм одногрупником і майбутнім поетом-піснярем Вангелісом Германосом (англ. Vangelis Germanos). Вони разом займалися музикою, Павлос грав на перкусії. Це був час політичної активності студентів у Греції в період військової диктатури, але друзі не припиняли заняття музикою.

В університеті в 1970 році разом з Pantelis Delleyannidis Сідіропулос почав свою музичну кар'єру, заснувавши рок-групу «Damon and Pythias». Не закінчивши освіту і розчарувавшись у революційній діяльності молоді, він почав працювати на фабриці свого батька. Незабаром він познайомився з грецьким музикантом Діонісісом Саввопулосом і його групою «Bourboulia». Приєднавшись до неї, взяв участь у створенні альбому «Damis the tough» і залишався в групі до 1974 року. Саме тут Сідіропулос почав експериментувати з грецькими текстами в рок-музиці. Після цього співпрацював з композитором Яннісом Маркопулосом (англ. Yannis Markopoulos), а в 1976 році разом з братами Spiropoulos Павлос заснував музичну групу «Spiridoula». У 1980 році Сідіропулос приєднався до групи «Oi Aprosarmostoi», де залишався до кінця життя. Знімався в кіно.[3]

Влітку 1990 року померла його мати, ліва рука музиканта виявилася паралізованою в результаті тривалого вживання наркотиків, від яких він намагався відмовитися протягом багатьох років. Павлос продовжував виступи, але його здоров'я погіршувалося. Помер 6 грудня 1990 року в Афінах від серцевого нападу, викликаного передозуванням героїну.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]