Палац Бандінеллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Бандінеллі
м. Львів, Площа Ринок, 2
Палац Бандінеллі
Замовник Роберто Бандінеллі
Нинішній власник Львівський історичний музей

Збудовано 1593
Реконструйовано 1739, 2005

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі ренесанс

Пала́ц Бандіне́ллі (пол. kamienica Bandinellich we Lwowie) — архітектурна пам'ятка пізнього ренесансу у Львові на пл. Ринок, 2.

Історія[ред. | ред. код]

Будинок побудований наприкінці XVI століття (1593 р.). На початку XVII століття купець із Флоренції (Італія) Роберто Бандінеллі, одержавши львівське громадянство, купив цей будинок і започаткував тут класичну пошту європейського зразка. Саме за ім'ям купця будинок називають і тепер.

1629 року польський король Сигізмунд ІІІ Ваза надав Бандінеллі привілей на утримання регулярної королівської пошти і титул королівського поштмагістра. Львів'яни могли щосуботи відправляти й одержувати листи з усієї Європи, але ці послуги коштували досить дорого. Відправлення лише шести грамів кореспонденції, наприклад до Гданська, дорівнювала денній платні кваліфікованого ремісника. Папір був у ті часи важким і невдовзі львівська Рада відмовилась від таких дорогих послуг. Бандінеллі вклав у цю справу немалі гроші і, фактично, дії Ради розорили його.

За однією з версій, під час Тридцятирічної війни (1618–1648) у подвір’ї кам’яниці функціонував монетний двір. Його сюди перенесли з Кракова на час військових дій[1].

У 1737–1739 роках будинок ґрунтовно перебудували, звівши для укріплення контрфорси. Про перебудову свідчить напис на фасаді з боку вулиці Ставропігійської. На дверних та віконних оздобах залишилися елементи різьби по білому камені. Оригінальними залишилися портал та вікна, що справа й зліва від нього, обрамлені дельфінами. Дельфіни зображені невипадково — вони були покликані сприяти власникові будівлі у торговельних справах і оберігати від небезпек.

У XIX столітті тут містилася книгарня Вільда, своєрідний клуб львівської інтелігенції. У будинку тоді ж мешкав відомий польський поет Корнель Уєйський.

Наприкінці сімдесятих років XX століття виявився аварійний стан будинку. Ремонт будівлі радянськими методами більше нашкодив, аніж приніс користі. Тому, під тиском громадськості, будинок передали професійним реставраторам. Майже після двадцяти шести років ремонту і реставрації урочисте відкриття Палацу Бандінеллі відбулося 28 грудня 2005 року. Завдяки малюнкам, які збереглися з тих часів, відтворено стиль приміщення і навіть дизайн меблів. Зараз тут розміщують найрізноманітніші експозиції під егідою Львівського історичного музею, котрому й належить будинок.

12 грудня 2008 року, у рамках святкування 10-річчя внесення Ансамблю історичного центру Львова до списку світової спадщини ЮНЕСКО, в палаці Бандінеллі відбулося урочисте відкриття Музею пошти.

Фотографії[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Координати: 49°50′33″ пн. ш. 24°01′57″ сх. д. / 49.84250° пн. ш. 24.03250° сх. д. / 49.84250; 24.03250

  1. Львівський монетний двір, або де в середньовічному Львові карбували монети - leopolis.one (укр.). 21 грудня 2022. Процитовано 22 грудня 2022.