Палац Тишкевичів (Броди)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Тишкевичів
Графіна
Палац Тишкевичів. Карта розташування: Україна
Палац Тишкевичів
Палац Тишкевичів
Палац Тишкевичів (Україна)
Країна Україна Україна
Територіальна одиниця Львівська область
Місцезнаходження Броди, Львівська область, вул. Низька, 15
50°04′34″ пн. ш. 25°09′28″ сх. д. / 50.07611° пн. ш. 25.15778° сх. д. / 50.07611; 25.15778
Стиль неокласицизм
Засновник Ванда Тишкевич
Спорудження 19091912
Сучасний стан пам'ятка архітектури місцевого значення України
Мапа
CMNS: Палац Тишкевичів у Вікісховищі

Палац Тишкевичів — пам'ятка резиденційної архітектури графів Тишкевичів початку ХХ століття, що розташована у місті Броди Львівської області. Палац включений до Державного реєстру пам'яток архітектури місцевого значення рішенням Львівського облвиконкому № 330 від 24.06.1986 року та отримав охоронний № 678-м. Один з найменших палациків Львівщини.

Розташування[ред. | ред. код]

Палац Тишкевичів розташований в центральній частині колишнього підміського села Старі Броди, нині — вул. Низька, 15 у місті Броди.

Опис[ред. | ред. код]

Герб графів Тишкевичів

Пам'ятка являє собою яскравий приклад палацового мистецтва початку XX століття, виконаного у стилі неокласицизму.

З відхиленням від червоної лінії забудови вул. Низької, розташована одноповерхова будівля з використаним цокольним поверхом, крита чотирисхилим дахом. Споруда центрально осьова, з коридорною структурою плану. Головний вхід виділений виступаючою колонадою тосканського ордеру, що підтримує кам’яний балкон мансардового поверху, з виділеним мурованим, рустованим входом на балкон, який завершено фігурним фронтоном, оздобленим профільованим карнизом та пілястрами. Тимпан фронтону декорований ліпними елементами рослинного характеру. Балясини балкону виконані з кам’яного литва. Пілястри першого поверху рустовані. Віконні прорізи з обрамленням.[1] Єдиною зміною на фасаді є заміна родинного рерба Тишкевичів на картуші фронтону центрального ризаліту на державний герб України.

Історія[ред. | ред. код]

На початку XX століття тодішні великі землевласники у Бродах Потоцькі починають розпродувати власности на Старих Бродах, тоді ж одну з ділянок купує родина Тишкевичів. Перший палац побудували на початку XX століття, невдовзі був розібраний, а на його місці у 1912 році з ініціативи графині Ванди Тишкевич спорудили новий мурований. Споруда «пережила» Першу світову війну та міжвоєнний період. У часи Другої світової війни споруда зазнала руйнації, але була належним чином відреставрована. При радянській владі були вкрадені та вивезені усі предмети побуту та розкоші у невідомому напрямку. Нині в будівлі колишнього палацу міститься офіс ДП Бродівське лісове господарство, працівники якого підтримують будинок у належному стані.[2] Сьогодні палац оточений парком, де знаходиться ставок з альтанкою.

На початку 2000-х років перед будівлею встановлено фонтан-статую, що символізує лісове господарство.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історична спадщина Бродів. Палац Тишкевичів. brodyhistory.org.ua. Процитовано 22 січня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Наталка. Палац Тишкевичів (м. Броди, Львівська обл.): карта, фото, опис. drymba.com. Процитовано 22 січня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]