Палац Чацьких (Боремель)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Чацьких (Боремель)
Центральна частина палацу Чацьких.
Графічна реконструкція О.Л. Михайлишин

50°28′11″ пн. ш. 25°11′56″ сх. д. / 50.46972° пн. ш. 25.19889° сх. д. / 50.46972; 25.19889
Тип палац
Країна  Україна
Розташування Рівненська область, Боремельська громада
Архітектурний стиль Бароко
Архітектор
Замовник Францішек Чацький
Матеріал камінь, цегла
Будівництво 1781 — 1782
Стан руїна з 1850 року
Палац Чацьких (Боремель). Карта розташування: Україна
Палац Чацьких (Боремель)
Палац Чацьких (Боремель) (Україна)
Мапа

Палац Чацьких — палац родини Чацьких поблизу села Боремель у Демидівському районі Рівненської області на правому березі річки Стир. Був побудований Францішеком Чацьким наприкінці 18 століття на місці слов'яно-руського городища Х - ХІІІ ст. До сьогодення не зберігся[1].

Історія[ред. | ред. код]

Францішек Чацький (син Міхала Героніма[2]) у недавно побудованому палаці 1 грудня 1781 року розкішно прийняв польського короля Станіслава Августа Понятовського, коли той мандрував від Кременця. Будівля була зруйнована під час листопадового повстання, в битві за участю солдатів генерала Юзефа Дверницького і російських військ під командуванням генерала Рідигера[3].

Вигляд[ред. | ред. код]

План палацу

У двоповерховому палаці було понад 50 кімнат, багата картинна галерея і одна з найбільших на Волині бібліотека. Замість звичайного даху нагорі палацу було збудовано літній сад. Для цього на даху було збудовано чавунну галерею, обведену навколо позолоченими перилами. Сад складався з оранжерейних рослин і дерев, які влітку виносили на цю галерею. Навколо цих екзотичних рослин у довгих коритах, наповнених землею, були посаджені заморські квіти різних сортів. Також там у дротяних сітках, непомітно встановлених навколо дерев, літали різні заморські птахи. Далі у ваннах, зроблених з литого скла і наповнених водою, плавали різні диковинні риби. В саду жило також декілька мавп, які викликали справжній жах і подив у слуг палацу і навколишніх мешканців. Вигляд цієї галереї, що являла собою справжній повітряний сад, був просто вражаючий. У самому палаці багато кімнат було оздоблено позолотою та заморськими породами дерев.

З південного боку палацу, в напрямку річки Стир, англійським садівником Денісом Макклером був розбитий розкішний парк. Симетрично посаджені дерева, вимощені різнокольоровими камінцями стежинки, прекрасні клумби квітів живописно складені у гірлянди[4].

Легенди[ред. | ред. код]

Палац Чацьких на всю округу славився і своїми підземними ходами. В період середньовіччя, коли небезпека нападу ворога існувала майже весь час, вони неодноразово зберігали своїм власникам життя в часи небезпеки.

Стародавні перекази про підземні ходи Боремельського палацу просто вражаючі. Вони свідчать, що містечко було фактично пронизано ними. Ходи вели від палацу до костелу, у кількох місцях виходили до Стиру. Найбільшим був хід, що з'єднував палац з сусіднім містечком Перемиль (це приблизно 12 км), по якому пан Чацький іноді їздив візком, запряженим парою коней, по обидва боки якого бігли молоді дівчата з запаленими смолоскипами. У дівчат було підрізане сухожилля на ногах, щоб не відчували втоми. Можливо, це і легенди, адже, щоб прокопати такі тунелі, потрібні були колосальні затрати робочої сили, часу і коштів. Проте чого тільки не робили пани ради своєї безпеки і задоволення власних амбіцій. Але легенди про підземні ходи мають і своє підтвердження.

Фотографія з висоти
Фотографія з висоти

Фактично до 60-х років минулого століття на території Боремля дуже часто зустрічалися глибокі провали в землі, в яких було видно цегляну кладку. Через небезпеку, яку вони становили для життя людей і їх майна, провалля були засипані. Вони так і не були досліджені вченими. На сьогодні залишився лише один з фрагментів підземного ходу, який місцевий житель використовує як льох, відгородивши цегляною стіною потрібний йому простір.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

На сьогодні охоронні межі втраченої пам'ятки не визначені, активно проводиться забудова. Місцева влада утримується від будь-яких дій. Неодноразово науковці піднімали питання щодо необхідності охорони території, де раніше був палац і проведення ретельного дослідження. Однак на це бракує коштів[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бухало, Олексій. Так було про Боремель (укр) . РТБ. Процитовано 5 травня 2020.
  2. Dembowska M. Czacki Michał Hieronim, h. Świnka (1693—1745?) // Polski Słownik Biograficzny. — Kraków : Nakładem Polskiej Akademii Umiejętności, 1937. — Т. IV/1, zeszyt 16. — S. 143. (пол.)
  3. Електроапаратна, Хроніки Любарта вул; 3; Луцьк; Україна (30 листопада 2018). Палаци Волині: Боремель. Хроніки Любарта. Процитовано 5 травня 2020.
  4. Боремель. castles.com.ua. Процитовано 5 травня 2020.
  5. Фундаменти на артефактах. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 5 травня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]