Палац Червінських

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Червінських
Палац, тепер школа

Статус невідомий
Країна  Україна
Розташування Івахнівці
Тип будівлі палац
Будівник Антоній, Вінцентій,Олександр Червінські
Будівництво ~ 1808 — 
Стан Школа

Палац Червінських  — архітектурна споруда в селі Івахнівцях.

Відомості[ред. | ред. код]

В 18 ст. Івахнівці належали київському воєводі банкіру Антонію Проту Потоцькому та князям Чорторийським. У 1774 Івахнівці купив у Потоцького Юліан Мацей Червінський. Його син Вінцентій відкупив у Чорторийських іншу частину.

У 1808 три брати вибудували в Івахнівцях свою родинну резиденцію, яку пізніше два неодружені брати переказали — Вінцентію. На знак єдності вони посадили в дворі три каштани. Палац був двоповерховий у вигляді видовженого прямокутника. Нижня частина була значно нижчою і відділена від верхньої вищої карнизом. З фронтової та тильної сторони посередині палацу знаходилися портики з колонами, з фронтової сторони — іонійського ордеру, а з тильної — доричного. Власники називали свій палац «двором дорицьким». Будівля мала гладкий чотирьохспадовий дах.

Палац оточував ландшафтний парк. Перед парадною частиною будинку знаходився великий газон з клумбою. В парку була оранжерея, в якій вирощували цитрусові дерева. Поза парком тягнулися сади. Увесь маєток був зразково упорядкований з великою кількістю садів та лісків з липами.

В цьому приміщені находився в 1941-1944 роках штаб партизанського загону ім. Чапаєва.

Сучасний стан: школа; повністю перероблені вікна, зруйнована тераса, балкони, знищені карнизи, перероблений дах.

Посилання[ред. | ред. код]