Палац піонерів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац піонерів в Севастополі

Палац піонерів — назва дитячого позашкільного закладу в СРСР. Палац дітей та юнацтва — сучасна українська назва. На базі палаців працюють дитячі гуртки, клуби і творчі колективи. Раніше діяла методична служба піонерської організації.

Від будинків піонерів до палаців[ред. | ред. код]

Перший будинок піонерів відкрився 29 квітня 1923 року в Хамовницькому районі Москви на базі дитячого клубу «Трудова комуна». В 1920-і та 1930-і роки в Москві було продовжено створення подібних установ, число яких до 1939 року досягло тринадцяти.

Перший Палац піонерів і жовтенят був відкритий 6 вересня 1935 року в Харкові. В 1930-і роки палаци піонерів були відкриті і в інших містах.

До 1957 року в СРСР було відкрито 2153 палаци і будинки піонерів, а до кінця 1980-х років в СРСР працювало понад 3800 палаців і будинків піонерів.

Реорганізація[ред. | ред. код]

В 1991 після розпаду СРСР і заборони КПРС, піонерська організація була розпущена, її майно конфісковане і перетворене в центри дитячої та юнацької творчості.

Після розпаду СРСР під палаци дитячої творчості також були виділені будови колишньої компартії. В окремих містах України на підтримку рішень про перерозподіл майна саме на користь дітей в цей час відбувались масові акції.

Архітектура[ред. | ред. код]

Колишня сецесійна вілла Раймунда Яроша, згодом конфіскована радянською владою та перетворена на дрогобицький міський Палац піонерів, де навчали горністів та барабанщиків зі всіх шкіл Дрогобича. Тепер — власність педуніверситету[1].

На початку палаци піонерів розміщувалися, головним чином, в переобладнаних для цих цілей особняках і палацах аристократії, конфіскованих після революції, наприклад:

З середини 1930-х років також почалось будівництво нових палаців і будинків піонерів, які здебільшого наслідували форми палацової архітектури минулих епох. Лише з кінця 1950-х років з'явилися нові зразки цього типу будівель. Так, найбільший в СРСР Московський міський палац дитячої (юнацької) творчості на Ленінських горах був відкритий 1 червня 1962 року.

Структура палаців і будинків піонерів, складалася з окремих функціональних зон і груп приміщень відповідно до характеру проведеної роботи (політико-масової, юннатської, в області технічної та художньої творчості тощо). Планування прилеглої ділянки виконувалася з площею парадів, ігровими та спортивними майданчиками та іншими спорудами.

Палаци піонерів в зарубіжних країнах[ред. | ред. код]

Досвід позашкільної освіти в СРСР також використовували в країнах соціалізму. Схожі палаци піонерів виникли у Східній Європі, КНДР, КНР і на Кубі.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В місті Миколаєві після заборони Компартії України проходила молодіжна акція та було встановлене наметове містечко, одна з вимог: перерозподіл будинку Політпросвіти під центр дитячої творчості.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Газета «Вільне слово» № 23 (501) за 7-13 червня 2012 року