Пальма нібунґ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пальма нібунґ
Oncosperma tigillarium у Малайзії
Oncosperma tigillarium у Малайзії
Біологічна класифікація
Царство: Рослини
Покритонасінні
Монокоти
Commelinids
Ряд: Пальмові
Родина: Пальмові
Рід: Oncosperma
Вид: O. tigilarium
Oncosperma tigillarium
(Jack) Ridl.[1]
Синоніми[2]
*Areca tigillaria Jack
  • Keppleria tigillaria (Jack) Meisn.
  • Areca nibung Mart.
  • Areca spinosa Hasselt & Kunth
  • Euterpe filamentosa Kunth
  • Oncosperma filamentosum (Kunth) Blume
  • Oncosperma cambodianum Hance
Посилання
Вікісховище: Oncosperma tigillarium
EOL: 1136563
IPNI: 668557-1
NCBI: 145697

Oncosperma tigilarium або пальма нібунґ — вид пальми з родини пальмових.

Опис[ред. | ред. код]

Oncosperma tigilarium виростає до 40 футів у висоту в густих заростях до 50 пальм. Стовбури пальм вкриті довгими чорними колючками. Oncosperma tigilarium має дрібно перисті листя, зі звисаючими листочками.[3][4][5]

Поширені назви[ред. | ред. код]

Поширена назва цієї пальми в Індонезії — це нібунґ, що означає шип. Така назва вказує на довгі шипи вздовж стовбура пальми. У деяких районах Філіппін він відомий як анібунґ на мові Хілігайнон.

Місця поширення[ред. | ред. код]

Цей вид відомий із внутрішніх, нижньосолоних вод, поблизу мангрових боліт Індокитаю, Індонезії, Малайзії та Філіппін у Південно-Східній Азії.[2] Він є рідним для цих районів на захід від Лінії Воллеса і зростає на висоті нижче 150 метрів над рівнем моря. У деяких районах йому загрожує небезпека через вирубування лісів, але на кількох тропічних островах у Західній півкулі, де його посадили як декоративне дерево, він захопив багато території.

Місця поширення та екологія[ред. | ред. код]

У Сінгапурі скупчення пальм нібунґ росте біля входу в Істану, розташованого в кінці Орчард-роуд[en]. На тому місці є табличка із написом: «Оскільки нібонґ — це мангрова пальма, ця ділянка колись, мабуть, була мангровим болотом».[6] Вид є близьким родичем Oncosperma horridum і поділяє з нею таку властивість, як стійкість стебел до морської води, що робить його корисним при будівництві келонгів[en], дерев'яних споруд, що використовуються в мілководних морях для вилову або вирощування риби.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Vibe Norup, M; J Dransfield; MW Chase; AS Barfod; WJ Baker (2006). Homoplasious character combinations and generic delimitations: a case study from the Indo-Pacific arecoid palms (Arecaceae: Areceae). American Journal of Botany. 93 (7): 1065—1080. doi:10.3732/ajb.93.7.1065. PMID 21642171.
  2. а б Kew World Checklist of Selected Plant Families
  3. Palm & Cycad Societies of Australia, Oncosperma tigillarium
  4. Henderson, A. (2009). Palms of Southern Asia: 1-197. Princeton university press, Princeton and Oxford.
  5. Barfod, A.S. & Dransfield, J. (2013). Flora of Thailand 11(3): 323—498. The Forest Herbarium, National Park, Wildlife and Plant Conservation Department, Bangkok.
  6. National Parks Board Singapore (2006). Vascular Plant Life Checklist Pulau Ubin. Архів оригіналу за 9 серпня 2014. Процитовано 3 серпня 2019.