Пам'ятники Жмеринки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятники Жмеринки — об'єкти монументального мистецтва, встановлені у різні роки, що розташовані на території міста Жмеринка Вінницької області.

Перелік пам'ятників[ред. | ред. код]

Назва Дата встановлення Розташування Фото Короткі відомості
Братська могила 10 тисяч радянських військовополонених, розстріляних фашистами На вулиці Декабристів навпроти районної лікарні Братська могила, де покояться 10 тисяч військовополонених, розстріляних у роки Другої світової війни (роки окупації та квітень-березень 1944 року)
Братська могила № 142 воїнів, загиблих при звільненні міста у роки Другої світової війни На міському кладовищі, вул. Одеська Братська могила, де покояться 101 боєць. Відомі імена 72-х.
Братська могила № 712 воїнів, загиблих під час звільнення міста у роки Другої світової війни Сквер, вул. Київська Братська могила, де покояться 712 бійців. Відомі імена 329-тьох.
Пам'ятник воїнам-визволителям травень 1977 року При вході до міського парку культури та відпочинку ім. Горького Танк Т-34 та стела.
Пам'ятник воїнам-жмеринцям, загиблих на фронтах у роки Другої світової війни При вході до міського парку культури та відпочинку ім. Горького Пам'ятник воїнам-жмеринцям, загиблих на фронтах у роки Другої світової війни.
Пам'ятник воїнам Жмеринщини, що загинули в Афганістані При вході до міського парку культури та відпочинку ім. Горького Пам'ятник воїнам Жмеринщини, що загинули в Афганістані.
Пам'ятник загиблим 50-ти воїнам-заводчанам у роки Другої світової війни На території Жмеринського локомотивного депо Пам'ятник загиблим 50-ти воїнам-заводчанам у роки Другої світової війни.
Пам'ятник воїнам загиблим у роки Другої світової війни На території Жмеринського вагоноремонтного заводу Пам'ятник воїнам загиблим у роки Другої світової війни.
Пам'ятник на честь воїнів-автомобілістів 151-ї стрілецької дивізії, загиблих у 1941-1945 рр На вулиці Визволення.
Пам'ятник на честь друзів-Шекінців На Шекінській вулиці.
Пам'ятник на честь увіковічення трудового подвигу залізничників На території Жмеринського локомотивного депо
Пам'ятник футболістам На території стадіону «Локомотив»
Пам'ятник Пегасу На площі перед Жмеринською районною радою Пегас є одним з символів міста, який зображений як на прапорі так і на гербі міста.
Пам'ятник постраждалим та загиблим під час Чорнобильської трагедії При вході до міського парку культури та відпочинку ім. Горького Пам'ятник постраждалим та загиблим під час Чорнобильської трагедії.
Пам'ятник Володимиру Леніну На території Жмеринського вагоноремонтного заводу Пам'ятник радянському партфункціонеру, революціонеру Володимиру Леніну.
Пам'ятник Тарасу Шевченку Площа Миру у центрі міста Пам'ятник українському письменнику Тарасу Шевченку.
Пам'ятник Остапу Бендеру 2001[1] — листопад 2011 року[2]; 2019[1] На Привокзальній площі Пам'ятник головному герою кількох творів Іллі Ільфа та Євгена Петрова Остапу Бендеру. Демонтований у 2011 році, повернутий на прохання громади міста у 2019. Скульптор Микола Крижанівський.

Колишні пам'ятники[ред. | ред. код]

Назва Дата встановлення Дата знесення Розташування Фото Короткі відомості
Пам'ятник Володимиру Леніну 22 лютого 2014 Четверта платформа залізничної станції «Жмеринка» Пам'ятник радянському партфункціонеру, революціонеру Володимиру Леніну.
Погруддя Володимиру Леніну 22 лютого 2014 При вході до Жмеринської дирекції Південно-Західної залізниці Погруддя радянському партфункціонеру, революціонеру Володимиру Леніну.
Пам'ятник Максимові Горькому 2022 Жмеринський міський парк культури та відпочинку ім. М. Горького Пам'ятник радянському письменнику Максиму Горькому. Демонтований в рамках деколонізації після початку широкомасштабного російського вторгнення[3].
Пам'ятник Олександру Пушкіну 2022 Жмеринський міський парк культури та відпочинку ім. М. Горького Пам'ятник російському письменнику Олександру Пушкіну. Демонтований в рамках деколонізації після початку широкомасштабного російського вторгнення[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  • Пащенко М.М., Чорний В.Т. Жмеринський Вагоноремонтний завод. Минуле та сучасне. — Вінниця : ПП Балюк, 2007. — 248 с. — 1 500 прим. — ISBN 966-2954-18-X.
  • Каталог пам'ятників загиблим жмеренчанам на фронтах Другої світової війни, укладений провідним бібліографом-краєзнавцем Л. Тупчій.
  • Михайло Солоненко; Олександр Іванішин; Володимир Кротов. Жмеринка: Путівник. — Одеса : Маяк, 1974. — 28 с. — 25 000 прим.
  • Віталій Загаліло. Жмеринка: Путівник. — Одеса : Маяк, 1985. — 54 с. — 7 000 прим.
  • Діловий путівник по Жмеринці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б На Жмеринський вокзал після семи років "еміграції" повернули пам’ятник Остапа Бендера. Архів оригіналу за 29 жовтня 2019. Процитовано 6 квітня 2020. 
  2. Остап Бендер виїхав із Жмеринки
  3. а б https://petition.e-dem.ua/zhmerinka/Petition/View/60

Див. також[ред. | ред. код]