Пам'ятники Ромен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У місті Ромнах (райцентр на Сумщині) встановлено близько півтора десятка зразків міської скульптури — пам'ятників, погрудь та пам'ятних знаків. З них 7 мають статус пам'яток монументального мистецтва.

Місто по праву пишається майже столітнім пам'ятником Тарасові Шевченку роботи видатного скульптора-земляка Івана Кавалерідзе, що є одним із перших пам'ятників Кобзарю (подеколи називається першим монументальним пам'ятником Тарасу Шевченку в світі)[1].

Пам'ятники в Ромнах встановлювались як за доби СРСР, так і в часи незалежності України (від 1991 року).

У 2000 році в рамках проведення в місті Першого всеукраїнського гумористичного фестивалю «Любителів сала» в одному з найстаріших парків України — Роменському (заснований у останній чверті XIX століття) на пожертви громадськості був відкритий перший в Україні та Східній Європі пам'ятник Свині, що відтоді став оригінальним символом міста, улюбленим місцем зустрічі містян, а також атракцією для приїжджих.

Пам'ятники Ромен:
Назва Рік встановлення Розташування Фото Короткі відомості
Воїнам ВВв біля Роменської ЗОШ I—III ступенів № 7 (вул. Полтавська, 32)
Деревській Олександрі 1982 по вулиці Монастирської, 57 Пам'ятник матері-героїні Олександрі Деревській, яка в роки Великої Вітчизняної війни врятувала і виховала 48 дітей-сиріт, було встановлено 1982 року. Автори — скульптор А. Сипко та архітектор В. Миненко[2].
Жертвам Голодомору 1932-33 рр., пам'ятник «Замучені голодом», монумент 2008 на вулиці Дудіна, поблизу центрального кладовища Пам'ятник Жертвам Голодомору в Україні 1932—1933 рр. було відкрито у День пам'яті жертв голодомору та політичних репресій 22 листопада 2008 року. Автор пам'ятнику  — скульптор і художник Олексій Федько. Споруджено за кошти місцевого бюджету[3].
Свині 2000 у Роменському парку Пам'ятник Свині був відкритий 1 квітняДень сміху) 2000 року під час проведення Першого всеукраїнського гумористичного фестивалю «Любителів сала». Ідея встановлення в Ромнах пам'ятника Свині належить Віктору Стрельченку (тодішньому роменському меру). Автор пам'ятника — скульптор Олексій Федько. Організація встановлення пам'ятника здійснювалась головним художником міста Ромни — Ларисою Зеленою.[4].
Учасникам бойових дій в Афганістані та на території інших держав, пам'ятний знак на початку вулиці Горького (з боку Московського бульвару)
Хмельницькому Богданові 1953, 2009 на початку Московського бульвару (з боку вулиці Горького) Пам'ятник українському гетьману Богданові Хмельницькому споруджений 1953 року, а 8 травня 2009 року був відкритий після реставрації. Бронзове погруддя гетьмана встановлене на мармуровому постаменті[5].
Шевченку Тарасу 1918 у сквері на бульварі Т. Шевченка Пам'ятник великому українському поетові Тарасу Шевченку було встановлено 27 жовтня 1918 року (один із перших пам'ятників Кобзареві у світі). Автор — відомий український скульптор і культурний діяч І. П. Кавалерідзе.

Колишні пам'ятники[ред. | ред. код]

Назва Дата встановлення Дата знесення Розташування Фото Короткі відомості
Пам'ятник Іванові Федьку 1977 2017 на Привокзальній площі Пам'ятник-погруддя радянському військовику, більшовицькому ватажку часів радянсько-української війни Іванові Федьку Встановлений 1977 року. Демонтовано у 2017 році, в рамках виконання закону про декомунізацію. Автори — скульптори Б. Климушко та Євген Горбань і архітектор С. Миргородський.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пам'ятник Т. Г. Шевченку в Ромнах на Офіційний сайт міста Ромни
  2. Ромни на www.ukrain.travel. Архів оригіналу за 12 листопада 2012. Процитовано 2 березня 2010.
  3. Перелік пам'ятників, пам'ятних знаків жертвам Голодомору та місць масових поховань на території Сумської області[недоступне посилання з липня 2019] на Сумська обласна державна адміністрація (офіційний сайт) [Архівовано 2011-05-10 у Wayback Machine.]
  4. Стрельченко Віктор Про «свинське» життя // газ. «День» № 19 за 3 лютого 2007 року
  5. Хмельницький повернувся — Ромни.інфо[недоступне посилання з вересня 2019]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]