Пансексуальність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор пансексуалів
Пансексуальність
Прапор[d]
Зображення
Симптоми pansexualityd
Гештег pansexual
Іконка
Зображений на Q107053869?
CMNS: Пансексуальність у Вікісховищі

Пансексуа́льність (від дав.-гр. Πάν, pan — все і лат. sexus — стать) — сексуальна орієнтація, що характеризується можливістю емоційного, романтичного (платонічного), еротичного (чуттєвого) або сексуального потягу до людей незалежно від їхньої гендерної ідентичності та біологічної статі.

Пансексуальність та бісексуальність[ред. | ред. код]

Бісексуальність — сексуальна орієнтація, що характеризується потягом як до своєї, так і протилежної статі. На відміну від пансексуальності, бісексуальність не включає в себе потяг до людей, які не потрапляють під рамки ідеї гендерної та статевої бінарності.

Пансексуальність описується як «спосіб обійти подвійності та есенціалізм „бі“»[1].

Деякі люди, що самоідентифікують себе як бісексуали, мають потяг до людей, які не є ні чоловіками, ні жінками як в плані їх біологічної статі, так і в плані їх гендерної ідентичності (наприклад, інтерсекс людей, транссексуалів, гендерквір та ін.) Причини через які такі індивідууми, що власне є пансексуалами, не асоціюють себе з пансексуальністю, можуть бути пов'язані з непоширеністю терміну та негативними конотаціями. Деякі визначають бісексуальність як «потяг до людей більш ніж однієї статі»[2]. Інші протиставляють «потяг до людей декількох статей» та «потяг незалежно від статі», притаманний пансексуальності.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Haritaworn, Jin, Chin-ju Lin, and Christian Klesse. «Poly/Logue: A Critical Introduction to Polyamory.» Sexualities 9.5 (2006): 515-29 (англ.)
  2. «Bisexuality isn't about there being two sexes», The Bisexual Index (англ.)