Пан Володийовський (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пан Володийовський»
Pan Wołodyjowski
Жанр Історична драма
Режисер Є. Гофмана
Сценарист Єжи Гофман
Єжи Лутовський на мотивах роману Генрика Сенкевича.
На основі Пан Володийовський
У головних
ролях
Тадеуш Ломницький
Даніель Ольбрихський
Магдалина Завадська
Барбара Брильська
Мечислав Павліковський
Оператор Єжи Ліпман/JERZY LIPMAN
Композитор Анджей Марковський/ANDRZEJ MARKOWSKI
Художник Jerzy Groszangd
Кінокомпанія «Kamera»
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 161 хв.
Мова польська
Країна Польща Польща
Рік 1968
Дата виходу 28 березня 1969
IMDb ID 0064785
Попередній «Потоп»

«Пан Володийо́вський» (пол. Pan Wołodyjowski) — польський історичний фільм режисера Є. Гофмана випущений 1968 року. В основу фільму лягла остання частина трилогії («Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володийовський»). Зображення: кольорове, анаморфне (широкоекранне 1:2,35.). Фільм було дубльовано російською мовою і випущено в радянський прокат в дещо скороченому вигляді. Причому 80 % тиражу в СРСР було в чорно-білому зображенні, через дефіцит кольорової плівки в 1970-і роки.

Паралельно, майже з тими ж акторам цей фільм екранізували на польському телебаченні у вигляді серіалу під назвою Пригоди пана Міхала (пол. Przygody pana Michała) з класичним кадром і в чорно-білому зображенні.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розповідає про долю Міхала Володийовського, який після смерті нареченої хотів покинути військову службу і стати монахом. Але від цієї задумки його відмовив його давній приятель, Ян Заглоба. Незабаром заручився з Кристиною Дрогойовською, однак, коли дізнався, що наречена кохає його приятеля Кетлінга, одружився з Басею Єзьорковською. Через декілька років Володийовский виїжджає разом з дружиною на східні межі Речі Посполитої, щоб захистити її від навали турків. У воєнному форпості Хрептові (нині село Хрептіїв Новоушицького району Хмельницької області), де відбувається багато драматичних подій; виявляється, що один з його людей є замаскованим сином Тугай-бея Азією, який теж покохав Басю і хотів її викрасти, але йому не вдалося. Два тижні тривала облога. Володийовський героїчно гине при обороні Кам'янця. Його приятель Кетлінг, який присягнув не здаватися ворогові, висаджує кам'янецьку фортецю.

Актори[ред. | ред. код]

Цікавинки[ред. | ред. код]

  • Фільм завершує кінотрилогію Єжи Гофмана (по книгам Г. Сенкевича), але він був знятий раніше інших.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]