Парад планет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зближення Меркурія і Венери
Чотири планети і Місяць перед світанком 1 травня 2011 р обсерваторії Параналь.

Парад планет — астрономічне явище, при якому певна кількість планет Сонячної системи опиняється по один бік від Сонця в невеликому секторі. При цьому вони знаходяться більш або менш близько одне до одного на небесній сфері.

Максимальне зближення небесних тіл по екліптичній довготі називається сполученням. Якщо при цьому вони досить близькі і в екліптичній широті, у цій конфігурації можливе покриття більш далекого об'єкта більш близьким, проходження планети по диску Сонця (у разі сполучення внутрішньої планети і Сонця) або затемнення Сонця (у разі з'єднання його з Місяцем).

Види парадів планет[ред. | ред. код]

Парад планет у червні 2002 р. Вид з середніх широт північної півкулі (55 с. ш.)
Парад планет в жовтні 2009 р. Вид з середніх широт (55 с. ш.)
  • Малий парад — астрономічне явище, під час якого чотири планети виявляються по один бік від Сонця в невеликому секторі.
  • Великий парад — астрономічне явище, під час якого шість планет виявляються по один бік від Сонця в невеликому секторі.
  • Повний парад — астрономічне явище, під час якого всі планети виявляються по один бік від Сонця в невеликому секторі[1].
Сполучення Юпітера (праворуч) і Венери (ліворуч) поруч з Місяцем

Також розрізняються «видимі» і «невидимі» паради планет сонячної системи:

Видимим парадом планет називається планетна конфігурація, коли п'ять яскравих планет Сонячної системи (Меркурій, Венера, Марс, Юпітер і Сатурн) у своєму русі по небу підходять один до одного на близьку відстань і стають видні в один час в невеликому секторі (10 — 40 градусів) неба.

Для того, щоб всі п'ять яскравих планет були видимі одночасно, неодмінно має бути виконана умова, щоб Марс, Юпітер і Сатурн мали приблизно однакову довготу і були видимі біля внутрішніх планет, а Меркурій і Венера знаходилися в східній елонгації від Сонця навесні, і в західній елонгації ― восени (для північної півкулі Землі і для середніх широт). Саме в такі елонгації Меркурій може спостерігатися досить тривалий час. Менш жорсткі умови видимості у Венери, бо її максимальна елонгація становить 48 градусів (у Меркурія вона становить 28 градусів).

Парад планет можна спостерігати або ввечері, або вранці. Міні-парад планет за участю чотирьох планет відбувається частіше, а міні-паради планет за участю трьох планет можна спостерігати щорічно (або навіть два рази в році), проте умови їх видимості не однакові для різних широт Землі. Так, наприклад, парад з 4 яскравих планет (Сатурн не брав участь у параді) в травні 2011 року, коли Венера, Меркурій, Марс і Юпітер зібралися в секторі величиною менше 10 градусів, можна було спостерігати в досвітніх сутінках, за півгодини до сходу Сонця[2]. Міні-парад планет (хоча парадом його можна назвати з натяжкою, бо сектор їх видимості становив більше 90 градусів), можна було спостерігати в середині жовтня 2009 року. Видимі паради планет за участю п'яти яскравих планет відбуваються не частіше, ніж раз в 18-20 років, і наступний тісний парад з 5 планет в секторі 38 градусів відбудеться в березні 2022 року, але умови видимості його будуть несприятливі для жителів України.

Календар параду планет[ред. | ред. код]

Парад планет у мистецтві[ред. | ред. код]

Кінематографія[ред. | ред. код]

  • У фільмі «2012» парад планет чинить негативний вплив на Сонце, що призводить до жахливих катаклізмів на нашій планеті.
  • У фільмі «Лара Крофт — розкрадачка гробниць» парад планет має важливе сюжетне значення.
  • В анімаційному фільмі компанії Disney «Геркулес» парад планет дозволяє Аїду звільнити титанів.

Філателія[ред. | ред. код]

Рідкісному параду планет 10 березня 1982 року було присвячено кілька поштових випусків: в 1981 році Румунія випустила серію поштових марок, присвячених параду планет , на кожній марці — напис румунською мовою «1982 ALINIERIA PLANETELOR» («Парад планет 1982») і зображення планет Сонячної системи. Цьому параду планет також присвячена поштова марка КНР 1982 року (Sc #1778) із зображенням Сонця і дев'яти планет Сонячної системи: Меркурія, Венери, Землі, Марса, Юпітера, Сатурна, Урана, Нептуна і Плутона, вказана дата параду планет.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Планеты при полном параде. Коммерсантъ. 3 жовтня 2017. Процитовано 8 січня 2019. 
  2. Dr. Tony Phillips (9 травня 2011). Better Than Coffee: Planets Align in the Morning Sky. NASA Science News. Архів оригіналу за 18 березня 2015. Процитовано 18 березня 2015. 
  3. Валерий Купецкий. Парад планет — из сборника «В Арктику мы еще вернемся». Полярная Почта. Архів оригіналу за 17 березня 2015. Процитовано 17 березня 2015. 
  4. Гир Дж., Шах Х. Зыбкая твердь: Что такое землетрясение и как к нему подготовиться = Terra Non Firma. Understanding and Preparing for Earthquakes / Пер. с англ. д-ра физ.-мат. наук Н. В. Шебалина. — М. : Мир, 1988. — С. 125. — 63000 прим.
  5. Relax, it's only April. The five brightest planets are converging in the western sky for an eye-popping show in May 2002. NASA Science News. 24 квітня 2002. Архів оригіналу за 18 березня 2015. Процитовано 18 березня 2015. 
  6. Парад планет у березні 2023. У небі можна буде побачити, як 5 відомих планет вишикувалися в лінію. 17.03.2023, 13:11
  7. Парад п'яти планет: коли спостерігати українцям. 16.06.2023, 01:39

Посилання[ред. | ред. код]