Парасківська фортеця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фортеця Святої Параскеви

49°31′03″ пн. ш. 35°52′08″ сх. д. / 49.51750° пн. ш. 35.86889° сх. д. / 49.51750; 35.86889
Країна  Україна
Розташування Харківська область, Нововодолазький район, с. Парасковія
Будівництво 22 липня 1731 — 1731
Парасківська фортеця. Карта розташування: Україна
Парасківська фортеця
Парасківська фортеця (Україна)

Парасківська фортеця (Фортеця Святої Параскеви) — фортеця, споруджена у 1731 році за зразковим проектом фортець Української лінії. Розташована поблизу від села Парасковія, Нововодолазького району, Харківської області.

Названа на честь матері імператриці Анни — Парасковії Федорівни, уродженої Салтикової, дружини Іоанна Олексійовича.

Історія[ред. | ред. код]

При фортеці розміщувався 2-й батальйон Орловського ландміліційного полку (1-й батальйон полку розміщувався в Орловської фортеці).

В 1770 році піхотні ландміліційні полки увійшли до складу армії, а сам Український корпус було скасовано. З 11-ти існуючих на той час ландміліційних полків чотири зберегли свої назви, а інші увійшли до складу інших полків. Орловський піхотний полк було розформовано. А кадри передані інших підрозділам, з пізніше сформованим 36-м піхотним полком не мав спадкоємства.

Архітектура фортеці[ред. | ред. код]

Земляна, майже квадратна в плані, чотирьохбастіонна. У південно-східній куртині розташований в'їзд, південно-західна — посилена равеліном, спрямованим в бік пологого схилу і р. Берестовий. При будівництві вали фортеці мали висоту понад 4 м, сухий рів, що оточував фортецю, понад 2 м (з часом ці розміри зменшилися). Вали та рів з боку шостої на лінії Єфремівської і восьмої — Орловської фортець підведені до південної частини Парасківської фортеці. Кут, утворений ними, посилював позиційні переваги її місцезнаходження.

Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела і література[ред. | ред. код]