Парк МЮДа (Кременчук)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк МЮДа
Відкрито 1938 рік [1]
Площа 6 га [1]
Країна  Україна
Розташування Кременчук, на північному сході від Центра
CMNS: Парк МЮДа у Вікісховищі

Парк МЮ́Да — парк у Кременчуці.

Історія[ред. | ред. код]

Парк МЮДа був закладений в 1938 році як сквер, названий на честь Міжнародного юнацького дня. Це був найбільший сквер у місті площею 8,5 га. За проектом архітектора управління міського благоустрою Гуралова передбачались літній кінотеатр, танцмайданчик, дитячий сектор, сектор відпочинку. Було висаджено понад 5 тисяч одиниць деревно-кущових порід (23 породи з переважанням клена американського, тополі, робінії, бузку), облаштовано фонтани, встановлено скульптури. Від проспекту Леніна сквер огороджував кам’яний парапет з вазонами для висадки квітів. З боку залізничного вокзалу було влаштовано 3 майданчики для відпочинку пасажирів. Після воєнної розрухи в 1946 році були відреставровані арка центрального входу, фонтани, висаджено близько 4 тисяч одиниць деревно-кущових порід.

Розташування[ред. | ред. код]

Парк розташований в центральній частині міста, неподалік від залізничного вокзалу.

Опис[ред. | ред. код]

Виходячи з площі та функціонального призначення сквер МЮДа першопочатково відповідав визначенню парк і мав неоціненне оздоровче, рекреаційне значення та ще використовувався як санітарно-захисна зона заводу «Дормаш» (нині «Кредмаш»).

Сучасність[ред. | ред. код]

У 2004 році міськрада передала парк в управління приватній фірмі, якою володіє один з депутатів міста. У тому ж році почали вирубуватися дерева, до 2006 року у парку вирубано більшість дерев.[2]

Було подано позови до суду у зв'язку з незаконністю вирубки дерев.[3] Суд дійшов висновку, що вирубка велась незаконно [4] [5]. Зараз на місці парку розташовані руїни супермаркету «Амстор» ( знищений під час ворожої атаки військами рф 27.06.2022), боулінг-клуб, відділення банку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Парк МЮДа. Архів оригіналу за 7 липня 2012. Процитовано 8 квітня 2011.
  2. Парк МЮДа знищений – міська влада “відробляє” пану Сеню[недоступне посилання з липня 2019]
  3. Парк МЮДа знищений незаконно - вирішується питання про порушення кримінальної справи. Архів оригіналу за 13 лютого 2008. Процитовано 8 квітня 2011.
  4. Парк МЮДа знищили незаконно[недоступне посилання з липня 2019]
  5. …і знову про парк МЮДа[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]