Семпіоне (парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Парк Семпіоне)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк Семпіоне
Парк Семпіоне
Milano — Piazza d'Armi — da — Audot — L'Italie (…), Paris, Audot Fils, 1834—1837
P. Kauffmann & Joseph Burn Smeeton e Auguste Tilly (+1898) — The great review of the Army Plaza for Wilhelm II of Germany, in Milan (1875) — L'illustration, 1875

Парк Семпіоне — парк, створений наприкінці 19 століття на місці плацу Замку Сфорца, розташований у зеленому районі міста Мілан, займає площу у 386 000 м².

З історії[ред. | ред. код]

Назва походить від Corso Sempione — основної дороги, побудованої за часів Наполеона. Парк Семпіоне був створений у 1888 році на місці колишнього плацу неподалік замку «Castello Sforzesco» завдяки ряду обставин:

  • несприйняття населенням проєкту інтенсивної забудови ділянки включно із знесенням частини замку;
  • ця ділянка традиційно використовувалася як місце для прогулянок, кінних перегонів та святкувань революційної епохи.

Будівельна криза вивільнила багатьох працівників цієї галузі та архітекторів і виявилася тим поштовхом, що прискорив створення парку. У 1889 році архітектор Emilio Alemagna розробив проєкт парку з наміром створити чудову перспективу між замком і Аркою Миру, динамічний простір та пагорб в центральній частині парку, створення розкішного мосту (за проєктом 1891 р.) для сполучення з вулицею «ХХ вересня» («Via XX Settembre»). Ландшафтний дизайн був розроблений в англійському стилі з мальовничими деревами та кущами, квітниками і звивистими стежками, ставками, природними каналами.

Серед багатьох проєктів оновлення парку — його розширення після Другої світової війни, здійснене Porcinai та Viganò, з перетворенням площі «Арка Миру» та останного відрізка корсо Семпіоне (Corso Sempione) на пішохідну зону, зміна кордонів парку з прилеглими територіями між вул. Канова і вул. Мельці д'Еріл.

З моменту створення парк залишається улюбленим місцем відпочинку міланців та гостей міста; він тісно пов'язаний з мистецтвом, тут проводять численні експозиції. Серед важливих споруд в парку — Палац мистецтв, міська арена, міський акваріум Локаті і Вежа Літторія-Бранка, створена Джіо Понті у 1932 році. Гідна уваги також бібліотека, спроєктована Лонґі і Парізі.

Парк покритий бездротовою мережею для навігації в інтернеті, наданою міською владою Мілану. Парку присвячена пісня, написана 2008 р. групою «Еліо та напружені історії».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Alma Lanzani Abbà; Pia Meda, Alberi a Milano, fotografie di Gabriele Lanzani et al; illustrazioni di Silvia Rovati, Milano, CLESAV — Vooperativa Libraria Editrice per le Scienze Agrarie, Alimentari e Veterinarie, giugno 1985.
  • AA. VV., Enciclopedia di Milano, Milano, Franco Maria Ricci Editore, 1997.