Пастушок ефіопський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пастушок ефіопський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Ефіопський пастушок (Rougetius)
Bonaparte, 1856
Вид: Пастушок ефіопський
Rougetius rougetii
(Guérin-Méneville, 1843)
Посилання
Вікісховище: Rougetius rougetii
Віківиди: Rougetius rougetii
EOL: 45513915
ITIS: 562795
МСОП: 22692548

Пастушок ефіопський[2] (Rougetius rougetii) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae)[3]. Мешкає в Ефіопії і Еритреї. Це єдиний представник монотипового роду Ефіопський пастушок (Rougetius).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 30 см. Верхня частина тіла рівномірно оливково-коричнева, нижня частина тіла рудувато-коричнева або іржасто-руда, нижні покривні пера хвоста білі. Виду не притаманний статевий диморфізм. Молоді птахи мають дещо блідіше забарвлення.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Ефіопські пастушки живуть на високогірних луках Ефіопського нагір'я, поблизу річок і озер, на болотах і на пустищах, порослих лобелією і приворотнем. Зустрічаються на висоті від 1500 до 4100 м над рівнем моря, ведуть осілий спосіб життя.

Поведінка[ред. | ред. код]

Ефіопські пастушки живляться насінням водних рослин, водяними комахами, зокрема жуками, ракоподібними, дрібними равликами і дощовими черв'яками. Сезон розмноження триває з березня по жовтень. Ефіопські пастушки є моногамними птахами, гніздяться в очереті, в кладці від 4 до 5 яєць. Насиджують переважно самиці, за пташенятами доглядають і самиці, і самці. Ефіопські пастушки демонструють колективний догляд за пташенятами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Rougetius rougetii.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finfoots, flufftails, rails, trumpeters, cranes, Limpkin. IOC World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 16 червня 2022.