Пасічний Григорій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Григорій Пасічний
Григорій Пасічний
Григорій Пасічний
Особисті дані
Повне ім'я Пасічний Григорій
Володимирович
Народження 2 жовтня 1961(1961-10-02)
  Київ, СРСР
Смерть 3 грудня 1983(1983-12-03) (22 роки)
  Київ, СРСР
Поховання Берковецьке кладовище
Громадянство СРСР СРСР
Позиція Нападник
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1982—1983 СРСР «Динамо» К 5 (1)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Григо́рій Володи́мирович Па́січний (2 жовтня 1961, Київ, СРСР — 3 грудня 1983[1], Київ, СРСР) — український радянський футболіст, що виступав на позиції нападника у складі київського «Динамо». Один з найталановитіших форвардів СРСР початку 80-их років XX сторіччя. Загинув у бійці в ресторані за нез'ясованих обставин.

Життєпис[ред. | ред. код]

Григорій Пасічний народився у Києві на Куренівці. Вихованець київської школи-інтернату спортивного профілю. Починаючи з 1980 року брав участь у матчах дублюючого складу київського «Динамо», де був одним з лідерів та демонстрував фантастичну результативність — за 3,5 сезони Пасічний забив 52 м'ячі у ворота суперників. Дедалі частіше спеціалісти та вболівальники починали говорити, що у дублі киян зростає «новий Блохін», що от-от має стати справжньою «зіркою» клубу.

У першій команді Григорій дебютував 3 вересня 1982 року в поєдинку проти московського ЦСКА, що завершився бойовою нічиєю 1:1. А вісім днів потому, у своєму другому матчі в основі, Пасічний вперше відзначиувся забитим м'ячем, вразивши ворота донецького «Шахтаря». Того сезону він ще двічі з'являвся на полі — у іграх з «Дніпром» та «Пахтакором». Наступний рік нападник знову провів у дублі, з'явившись у складі першої команди всього раз — у грі проти мінського «Динамо», яку кияни проводили другим складом. Не бажаючи й надалі миритися зі статусом резервіста, Пасічний планував після закінчення сезону перейти до складу «Пахтакора», який очолював Іштван Секеч. За іншою версією футболіст вів перемовини з харківським «Металістом» в особі Євгена Лемешка.

Однак усі плани Григорія Пасічного перекреслив трагічний випадок, що стався в одному з київських ресторанів, розташованого на рідній для футболіста Куренівці. Футболіст із компанією святкував заручини свого друга і в якийсь момент у ресторані зав'язалася бійка, під час якої Пасічний отримав удар у скроню й помер. Розповсюджена думка, що смерть футболіста стала основою фільму «Звинувачується весілля»[2], однак рідні та близькі Григорія заперечують це. Поховано Григорія Пасічного на Берковецькому кладовищі Києва. Після смерті у нього залишилася вагітна дружина, що згодом народила доньку Юлію.

Досягнення[ред. | ред. код]

  • Брав участь у «срібному» (1982) сезоні «Динамо», однак провів замало матчів для отримання медалей

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У різних джерелах існують розбіжності у визначенні дати смерті футболіста. Деякі джерела вказують на дату 2 жовтня, що насправді є днем народження футболіста. Ця неточність спричинена, швидше за все, інформацією з інтерв'ю Ярослава Думанського.
  2. Обвиняется свадьба. Обзор (рос.) . «vObzor». Процитовано 5 листопада 2013.

Посилання[ред. | ред. код]