Патрісія Робертсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патрісія Робертсон
Народилася 12 березня 1963(1963-03-12)[1]
Індіана, Пенсільванія, США
Померла 24 травня 2001(2001-05-24)[1] (38 років)
Манвел, Бразорія, Техас, США[2]
·опік[3] і авіакатастрофа[3]
Поховання Greenwood Cemeteryd
Країна  США
Діяльність космонавтка, лікарка
Alma mater Дрексельський університет, Indiana University of Pennsylvaniad і Drexel University College of Medicined
Заклад Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору

Патрісія Робертсон (Патрісія Консолатрікс Гілліард Робертсон, англ. Patricia Consolatrix Hilliard Robertson; 12 березня 1963 — 24 травня 2001 року) — американська лікарка і космонавтка НАСА.

Біографія[ред. | ред. код]

Патрісія Гілліард народилася в Індіані, штат Пенсильванія, її батьки — Ільз та Гарольд Гілліарди з Гомера. Одружилася зі Скоттом Робертсоном.

Освіта[ред. | ред. код]

Закінчила старшу школу центрального Гомера[en] у 1980 році. У 1985 році отримала ступінь бакалавра з біології в Індіанському університеті Пенсильванії[en], а в 1989 році отримала диплом доктора медицини у Медичному коледжі Пенсильванії[en]. Закінчила трирічну ординатуру із сімейної медицини в 1992 році і того ж року була сертифікована Американською радою сімейної медицини[en]. Вона закінчила дворічну стипендію з космічної медицини в медичному відділенні Університету Техасу[en] і космічному центрі НАСА Джонсон в 1997 році, що включало початковий курс аерокосмічної медицини на авіабазі Брукс.[4]

Медична кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення навчання за спеціальністю «сімейна медицина» в 1992 році Робертсон приєдналася до групової практики в Ері. Вона три роки працювала в лікарні святого Вінсента, де працювала клінічним координатором підготовки студентів-медиків, а також забезпечувала навчання та нагляд для працюючих лікарів. У 1995 році Робертсон стала однією з двох стипендіатів, обраних для вивчення аерокосмічної медицини в медичному відділенні Техаського університету (Галвестон), і в Космічному центрі Джонсона (Г'юстон). Одночасно з цим Робертсон здійснила дослідницький проект з вивчення ексцентричних та концентричних резистивних вправ для космічних польотів. У 1997 році Робертсон почала працювати у Клініці авіаційної медицини в Космічному центрі Джонсона, де надавала медичну допомогу космонавтам та їхнім сім'ям, а також працювала головою інтегрованої команди з кісток, м'язів і вправ.

Робертсон була інструктором польотів багатомоторних апаратів і завзятою майстринею пілотажу. У вільний час вона займалася інструктажем польотів, пілотажем і польотами зі своїм чоловіком. Вона налітала понад 1650 годин.

Кар'єра NASA[ред. | ред. код]

У червні 1998 Робертсон було обрано кандидатом в астронавти НАСА і в серпні 1998 вона приступила до навчання. Її підготовка як кандидата в астронавти включала орієнтаційні брифінги та екскурсії, численні науково-технічні брифінги, інтенсивне навчання щодо систем Шаттл і Міжнародної космічної станції, фізіологічну підготовку та наземну школу з льотної підготовки на Т-38, а також навчання техніці виживання на воді і в дикій природі. Після закінчення навчання вона працювала офісним представником системи охорони здоров'я екіпажу (CHeCS), а також астронавтом з підтримки екіпажу (CSA) для екіпажу другої експедиції МКС.

Смерть[ред. | ред. код]

Вона померла 24 травня 2001 року в Г'юстоні від опікових травм, отриманих внаслідок падіння приватного літака в повітряному парку Вулф, Манвел, штат Техас 22 травня 2001 року; їй було 38 років. [5]

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

  • Премія НАСА за ефективність
  • Фіналіст премії молодого дослідника (Асоціація космічної медицини)
  • Премія заслуженим випускникам Індіанського університету Пенсильванії, 2000

На її честь названо Центр авіаційної медицини імені Патрісії Гілліар Робертсон в Індіанському регіональному медичному центрі.

Примітки[ред. | ред. код]

Ця стаття містить матеріал у суспільному надбанні з вебсайту НАСА.

  1. а б в Find a Grave — 1996.
  2. https://www.iup.edu/library/departments/archives/digital-projects-and-exhibits/patricia-hilliard-robertson.html
  3. а б https://www.nasa.gov/centers/johnson/news/releases/1999_2001/j01-056.html
  4. Astronaut Bio: Patricia C. Hilliard Robertson (M.D.) 5/01. jsc.nasa.gov. 2010. Архів оригіналу за березень 3, 2016. Процитовано 30 січня 2011.
  5. FTW01LA125 - Національна рада з безпеки на транспорті

Посилання[ред. | ред. код]