Пауль Вацлавик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пауль Вацлавик
нім. Paul Watzlawick
Народився 25 липня 1921(1921-07-25)[1][2][…]
Філлах, Каринтія, Австрія[1]
Помер 31 березня 2007(2007-03-31)[1][2][…] (85 років)
Пало-Альто, Санта-Клара, Каліфорнія, США
Країна  Австрія
 США
Діяльність філософ, психолог, психотерапевт, соціолог, викладач університету, письменник-документаліст, науковий співробітник
Alma mater Ca' Foscari University of Veniced
Галузь психологія
Заклад Стенфордський університет
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор наук
Нагороди

CMNS: Пауль Вацлавик у Вікісховищі

Пауль Вацлавик (нім. Paul Watzlawick; 25 липня 1921, Філлах — 31 березня 2007, Пало-Альто) — австрійський і американський психотерапевт і психолог. Застосував системний підхід в теорії міжособистісних комунікацій. Один із засновників радикального конструктивізму[ru].

Біографія[ред. | ред. код]

Пауль Вацлавик народився в заможній родині, середню освіту здобув в одному з приватних коледжів Відня. Під час навчання він зацікавився працями психологів і психіатрів і вирішив надалі займатися психологією. Закінчив Університет Ка' Фоскарі[ru] у Венеції за спеціальністю філологія і філософія, потім працював у Швейцарії.

Оскільки матеріальне становище молодого вченого дозволяло йому не дбати про заробіток, він вирішив цілком присвятити себе науці. Пауль Вацлавик займався проблемами соціальної психології. У 1960 р. йому запропонували очолити інститут в Пало-Альто (США), він погодився і залишив Європу. Працював у науково-дослідному інституті в Пало Альто під керівництвом Грегорі Бейтсона.

Вацлавик займався психотерапевтичною практикою, працюючи зі своїми пацієнтами, він не просто лікував, а ще й вивчав їхні проблеми. Результати багаторічного вивчення становили основу всіх його книг. Завдяки роботі Вацлавик зміг наповнити свої праці великою кількістю прикладів, з тим щоб зробити їх максимально зрозумілими для обивателя.

У 1967 р. він випустив книгу «Прагматика людських відносин», в якій він дає рекомендації, які можуть допомогти налагодити взаємини з оточенням або зберегти наявні.

З 1976 р. професор Стенфордського університету. У той же час вийшли дві його книги: «Наскільки реальна реальність» і знаменитий бестселер «Як стати нещасним без сторонньої допомоги». Остання книга являє собою своєрідний збірник «шкідливих порад». Насправді за цими жартівливими порадами стоять реальні психологічні механізми, що призводять до неврозів і стресів. Автор використовує гумор як один з психологічних механізмів. Основна думка, яку Вацлавик відобразив у цій роботі: щастя і душевного здоров'я кожної окремої людини залежить тільки від нього самого.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #118629549 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б Filmportal.de — 2005.