Пахлава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пахлава
Походження  Османська імперія
Необхідні компоненти Філло, цукор, Кориця, Мигдаль (горіх), горіх волоський і сироп
Кілька видів пахлави
Тарілка з різними шматочками пахлави

Пахлава́ (від араб. بقلاوة‎: баклава — «горіхи») — популярний кондитерський виріб з листкового тіста з горіхами в сиропі, широко поширений в кухнях східних народів.

Історія[ред. | ред. код]

Вважається, що рецепт пахлави вигадали на території Анатолії у VIII столітті до нашої ери грецькі моряки. Незабаром торговці розсмакували принади пахлави — вона так потішала їхній смак, що вони привезли її рецепт в Атени.

Основний внесок греків в удосконалення цих солодощів полягав у створенні тіста, яке можна було розкочувати до товщини листка, в порівнянні з грубим, хлібоподібним тістом анатолійців. Фактично саме слово «філо» у перекладі з грецької означає «лист».

Приготування[ред. | ред. код]

Пахлава — багатошаровий десерт, який роблять з листків тіста товщиною з папір, які промащуються маслом або олією і викладаються шарами в прямокутний посуд для випічки або скручуються в циліндрики. Мелені та дрібно порубані волоські горіхи або фісташки викладаються між шарами тіста, які до цього випікаються і просочуються розчином цукру і соку лимона зі спеціями та трояндовою водою. Як і з будь-якою їжею, існують регіональні варіанти в рецептурі.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]