Пахтаабадський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розташування району на карті області

Пахтааба́дський район (узб. Пахтаобод тумани, Paxtaobod tumani) — один з 14 районів (туманів) Андижанської області. Розташований у північній її частині. Межує з Киргизстаном — 52 км.

Утворений 29 вересня 1926 року. У період з 24 грудня 1962 по 7 грудня 1970 року був об'єднаний з Ізбасканським районом.

Площа району становить 290 км².

Населення становить 147,3 тис. осіб. Більшу частину складають узбеки. Проживають також уйгури, киргизи, таджики, татари, росіяни та інші народи. Щільність населення становить 567 чол./км².

Район складається з 1 міста (шахарі) — Пахтаабад та 5 сільських рад (кішлак-фукаролар-їгині) — Бустон, Іттіфок, Маданіят, Пахтакор, Уйгур.

Адміністративний центр — місто Пахтаабад.

Природа[ред. | ред. код]

Територія району розташована на плато в долинах річок Нарин та Карадар'я. Рельєф підвищується із заходу на схід. Середня висота 260 м.

Клімат різко континентальний. Пересічні температури липня +26,7 °C, січня −3,5 °C. Мінімальна температура −26 °C, максимальна +42 °C. Вегетаційний період становить 217 днів. За рік випадає в середньому 300—400 мм опадів, в основному взимку та навесні.

Територією району протікають річки Карадар'я, Тентаксай, Майлісай. Береги річок та саїв укріплені гранітом. Працюють насосні станції Дустлік та Алмайдан.

Ґрунти в основному сіроземи, по берегам річок лучні сіроземи, болотно-лучні та болотисті.

На адирах зростають ефемери та ефемероїди, на заболочених ділянках — очерет звичайний, очерет гострокінечний, осока. Серед диких тварин поширені червоном'яска, тушканчики, їжатець, кріт, заєць, вовк, лисиця, кабан, борсук, ящірки, змії, птахи (горобці, шпак, жайворонок).

Дивись також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]