Педро де Монтеагудо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Педро де Монтеагудо
Petro de Monteacuto
Ім'я при народженні Petro de Monteacuto
Народився 12 століття
Помер 28 січня 1232
·апоплексія
Країна  Арагонське королівство
Учасник П’ятий хрестовий похід і Siege of Damietta (1218–1219)d
Посада Grand Master of the Knights Templard і provincial master of the Knights Templard
Конфесія католицтво
Брати, сестри Гарен де Монтегю

Педро (Пер) де Монтеагудо (кат. Pedro de Monteagudo; бл. 1186 —28 січня 1232) — 15-й великий магістр ордену тамплієрів в 12181232 роках. Відомий також як П'єр де Монтегю. Часто його поєднують з Гверіном де Монтегю, великим магістром госпітальєрів, якого розглядають як брата Педро де Монтеагудо. Втім це не так, оскільки один з них був з Пуату, а другий — з Каталонії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з каталонського шляхетського роду Монтеагудо (Монтагут). Народився близько 1186 року в замку Монтагут-і-Ош. Замолоду долучився до ордену тамплієрів. Брав участь у війні з маврами.

1207 року призначається магістром Провансу та частини Іспаній. 1212 року Педро де Монтеагудо на чолі арагонських, каталонських і прованських тамплієрів брав участь у битві при Навас-де-Толосі, де армії Альмохадів було завдало нищівної поразки.

1218 року долучився до П'ятого хрестового походу, учасники якого спочатку прибули до Акри, а потім рушили до Дам'єти в Єгипті. Під час облоги останньої великий магістр тамплієрів Гільйом де Шартр зазнав поранення й пішов з посади. Новим очільником став Педро де Монтеагудо.

1220 року повернувся до Акри. Разом дипломатичні зусилля великого магістра призвели до того, що в обмін на зняття облоги Дам'єтти було відпущено полонених хрестоносців, і повернуто частину Святого Хреста, захопленого в битві на Рогах Хаттіна.

1226 році відмовився підтримувати похід імператора Фрідріх II Гогенштауфена, оскільки того було відлучено від церкви. Разом з госпітальєрами до повернення імператора у 1229 році до Італії, усіляко виступав проти дій останнього. Так, не визнав угоди з Аль-Камілем, султаном Єгипту, не надав коштів на відновлення укріплень Єрусалиму.

Разом з тим Педро де Монтеагудо усіляко підтримував Боемунда IV, князя Антіохії, у протистоянні з Кілікійською Вірменією, еміратом Алеппо та орденом госпітальєрів, майно яких в Антіохійському князівстві було передано тамплієрам. Втім 1231 року великий магістр не зміг завадити угоді князя Антіохії з госпітальєрами, яким було повернуто більшість замків. Помер Педро де Монтеагудо 1232 року. Новим великим магістром тамплієрів став Арман де Перігор.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Marie Luise Bulst-Thiele, Sacrae domus militiae templi hierosolymitani magistri, Göttingen, Vandenhoeck und Ruprecht, coll. " Abhandlungen der Akademie der Wissenschaften in Göttingen. Philologisch-historische Klasse ", 1974, 416 p.
  • Demurger, Alain (1986). Auge y caída de los Templarios. Barcelona: Ediciones Martínez Roca, S.A. ISBN 84-270-1024-9.
  • Alain Demurger, Les Templiers, une chevalerie chrétienne au Moyen Âge, Paris, Seuil, coll. " Points Histoire ", 2008 (1re éd. 2005), 664 p