Пектораль «ліва» (срібна монета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пектораль «ліва»
Україна Україна
Номінал 10 гривень
Маса 31,1 г
Діаметр чотирикутна мм
Гурт гладкий
Метал срібло 999 проби
Роки карбування 2019
Аверс
Аверс
Реверс
Реверс

«Пектора́ль „лі́ва“» — срібна пам'ятна монета номіналом 10 гривень, випущена Національним банком України. Присвячена унікальному шедевру стародавнього ювелірного мистецтва з незвичайними високохудожніми образами з життя та міфології скіфів — золотій нагрудній прикрасі скіфського царя, що датується IV ст. до н. е. Пектораль, яка має місяцеподібну форму і складається з трьох ярусів: нижній — звірі, середній — квіти, верхній — люди, і донині дивує та захоплює детальністю зображень усіх елементів: вирізьблено кожен м'яз, ворсинку, складочку одягу тощо. Знайдена 1971 року у скіфському кургані Товста Могила на Дніпропетровщині українським археологом Борисом Мозолевським пектораль стала символом елітної спадщини України світового значення. Монета входить до набору, що має форму ромба.

Монету введено в обіг 23 грудня 2019 року. Вона належить до серії «Духовні скарби України».

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал грн. Метал Маса, грам Діаметр, мм. Якість
виготовлення
Гурт Тираж, штук
10 срібло 999 проби 31,1 чотирикутна спеціальний
анциркулейтед
гладкий 4 000

Аверс[ред. | ред. код]

Пектораль із Товстої Могили

На аверсі лівої монети у складі ромба розміщено: угорі — малий Державний Герб України, праворуч від якого напис «УКРАЇНА», ліворуч — рік карбування монети «2019», фрагмент нижнього ярусу пекторалі — зображення леопарда, праворуч від якого — логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України, маса монети в чистоті «31,1» та позначення металу і проби «Ag 999», унизу на тлі фрагмента рослинного орнаменту із середнього ярусу пекторалі — номінал «10/ГРИВЕНЬ».

Реверс[ред. | ред. код]

На реверсі лівої монети у складі ромба зображено стилізований триярусний фрагмент пекторалі (локальна позолота), праворуч від якого на матовому тлі, що символізує ґрунт, півколом розміщено написи.

Автори[ред. | ред. код]

Будівля Національного банку України

Вартість монети[ред. | ред. код]

Під час введення монети в обіг 2019 року, Національний банк України реалізовував монету через свої філії за ціною 1119 гривень (вартість набору 4 монет становила понад 4000 грн).

Фактична приблизна вартість[1] монети, з роками змінювалася так:

Рік 2020 2021 2022 2023
Ціна, грн. 2 500 1 750 2 000 3 900

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Станом на квітень кожного року. Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 20 березня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]