Пеламіда двоколірна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пеламіда двоколірна
Пеламіда двоколірна
Пеламіда двоколірна
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Serpentes
Родина: Аспідові
Підродина: Морські змії
Рід: Пеламіда, Daudin, 1803
Вид: Пеламіда двоколірна
Pelamis platura
Linnaeus, 1766
Синоніми
Anguis platura
Посилання
Вікісховище: Pelamis platura
Віківиди: Pelamis platura
EOL: 37135449
МСОП: 176738

Пеламіда двоколірна (Pelamis platura) — отруйна змія, єдиний представник роду Пеламіда з підродини Морських змій родини аспідових. Інші назви «пелагічна морська змія» та «жовтобрюха морська змія».

Опис[ред. | ред. код]

Монотипічний рід морських змій зі сплощеним з боків ремнеподібним тулубом, який поступово переходить в ще більш плоский веслоподібний хвіст, тупо заокруглений на кінці. Тулуб вкрито дрібною прилеглою шестикутною або трикутною лускою. Головні щитки збільшені, правильної форми. Черевні щитки дрібні. Ця змія досягає 100 см у довжину. Посередині тулуба є 47-69 рядків луски. Черевних щитків — 264–406.

Верхня частина тулуба чорна або темно-коричнева, різко контрастує з кремовою, жовтуватою або палево-світло-коричневим кольором черева. З боків є поздовжні світлі смуги або на всій поверхні тіла малюнок з поперечних кілець. Хвіст світлий з великими чорними плямами, що утворюють на його верхньому краю зубчастий візерунок.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Пелагічний вид, зустрічається на значній відстані від берега у відкритому морі. Це морська змія, яка ніколи не виходить на сушу. Харчується рибою, яку попередньо умертвляє отрутою.

Це живородна змія. Самки народжують 3—8 дитинчат у воді.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Тихому та Індійському океанах на північ до Японії і на південь до узбережжя Австралії, за винятком найхолодніших вод південної берегової лінії. Інколи зустрічається біля південної частини Приморського краю (Росія), а також біля Намібії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Branch, W. R. 1998. Field Guide to the Snakes and Other Reptiles of Southern Africa. Fully Revised and Updated to Include 83 New Species. Ralph Curtis Books (Sanibel Island, Florida), 399 S.
  • Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В. М. Мухін та ін.; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3—є вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.
  • Cogger,H.G. 2000. Reptiles and Amphibians of Australia, 6th ed. Ralph Curtis Publishing, Sanibel Island, 808 pp.