Пема Чоден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пема Чоден
Телерадіомовна служба Бутану
2007 — 2011
Постійний представник Бутану в Бангладеші з акредитацією на Мальдівах, у Пакистані, Південній Кореї, Шрі-Ланці
2014 — 2016
Попередник Дашо Бап Кесанг
Постійний представник у Європейському Союзі з акредитацією у Бельгії, Швеції, Нідерландах, Данії, Фінляндії
2016 — 2021
Секретар Міністерства закордонних справ
Нині на посаді
На посаді з 2021
Народився 1965(1965)
Відомий як дипломат

Пема Чоден (англ. Pema Choden; нар. 1965) - бутанська дипломатка. 3 січня 2014 року Пема Чоден отримала королівське схвалення та стала жінкою-послом у Бангладеші. Вона стала другою жінкою у країні, яка обійняла подібну посаду. Їй передувала Кунзанг Чходен Намг'єл, проголошена заступником Постійного представника в Нью-Йорку, а після - Постійним представником в ООН[1].

Навчання та початок дипломатичної діяльності[ред. | ред. код]

Пема Чоден отримала ступінь бакалавра у Коледжі Шерубце, Бутан. Після цього вивчала міжнародні відносини та французьку мову в Міжнародному інституті державного управління у Парижі та в Національній школі адміністрації у Стразбурзі. У 1989 році почала державну службу у Міністерстві закордонних справ Бутану. Вона очолювала відділ двосторонніх відносин з Європою, Америкою та Африкою, а також працювала виконавчим директором у телерадіомовній службі Бутану, яка є єдиною для країни. Також працювала як Перший секретар Організації Об'єднаних Націй в Женеві, помічник директора з питань кабінету міністрів в МЗС, а також Третій секретар посольства Бутану в Бангладеші. Починаючи з 2014 року і до 2016 року вона була Постійним представником Бутану в Бангладеші, де замінила на посаді Дашо Бап Кесанга, також була акредитована на Мальдівах, у Пакистані, Південній Кореї, Шрі-Ланці. Надалі, з 2016 року, вона працювала Постійним представником з одночасною акредитацією у Бельгії, Швеції, Нідерландах, Данії, Фінляндії та Європейському Союзі, перебуваючи в Брюсселі[2][3]. 8 березня 2021 року Пема Чоден стала Директором Департаменту багатосторонніх відносин, а 6 листопада 2021 Король призначив її на посаду нового Секретаря Міністерства закордонних справ[4].

Як співробітник Міністерства закордонних справ Бутану, Пема Чоден здійснює регулярні офіційні візити до інших країн та приймає високопосадовців у своїй країні. З 7 по 8 грудня 2021 року Пема Чоден на запрошення уряду Республіки Корея взяла участь Сеульській міністерській онлайн-зустрічі ООН з миротворчих питань. 31 січня 2022 року вона офіційно підтвердила ратифікацію Рамкової угоди з Європейським Інвестиційним Банком щодо початку діяльності організації у Бутані[5]. 4 лютого 2022 року Пема Чоден очолила делегацію Бутану до Копенгагену для проведення двосторонніх консультацій[6]. З 22 по 24 серпня 2022 року вона перебувала з офіційним візитом у Нью-Делі, куди прибула на запрошення Міністр закордонних справ Індії - Віная Мохана Кватри[7]. Пізніше, з 18 по 20 січня 2023 року вже Вінай Мохана Кватра перебував у Бутані на запрошення Пеми Чоден[8].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Пема Чоден заміжня та має трьох дітей[9].

Література[ред. | ред. код]

  1. Bhutan gets two female ambassadors including its 1st. The Bhutanese (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  2. Ngawang. Press Release – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  3. Bhutanese ambassador Pema Choden accredited | Diplomat magazine (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  4. Choden, Tashi. Press Release – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  5. Choden, Tashi. Signing of the Statement Acknowledging the Ratification of the Country framework Agreement between Bhutan and the European Investment Bank – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  6. Choden, Tashi. Third Bhutan-Denmark Biennial Consultation – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  7. Choden, Tashi. Official Visit of Ambassador Pema Choden, Foreign Secretary of Bhutan to New Delhi – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  8. Choden, Tashi. Official Visit of Mr. Vinay Mohan Kwatra, Indian Foreign Secretary to Bhutan – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.
  9. Choden, Tashi. Office of the Foreign Secretary – Ministry of Foreign Affairs and External Trade (амер.). Процитовано 7 березня 2023.