Пемела Золайн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пемела Золайн
Народилася 1941[1]
Країна  США
Діяльність письменниця, художниця, письменниця наукової фантастики

Пемела Золайн (англ. Pamela Zoline) (або Пемела Ліфтон-Золайн (англ. Pamela Lifton-Zoline); нар. 1941) — американська та британська письменниця-фантаст та художниця, народилася в Чикаго,[2], яка живе в Сполучених Штатах у Тельюрайді, штат Колорадо.

Творчість[ред. | ред. код]

Серед шанувальників наукової фантастики вона відома своїм суперечливим оповіданням «Теплова смерть Всесвіту» (англ. «The Heat Death of the Universe»), опублікованим у 1967 році у часописі «Нові світи» (англ. «New Worlds»). Незважаючи на те, що вона продовжувала публікувати нові оповідання в журналах, зокрема «Нова НФ» (англ. «The New SF»), «Улюблені оповідання» (англ. «Likely Stories») і «Інтерзона» (англ. «Interzone»), Золайн залишається відомою перш за все завдяки «Тепловій смерті», що часто часто перевидавалася з моменту появи оригінальної публікації.[3] Золайн захоплюються за її експериментальний підхід як до форми оповідання, так і до жанру наукової фантастики, особливо за використання мови «Теплова смерть Всесвіту» побудована у вільному енциклопедичному стилі з 54 пронумерованими абзацами, викладеними навмисно діловим голосом від третьої особи. У центрі — один день із життя домогосподарки із середнього класу Сари Бойл у той час, коли вона готує своїм дітям сніданок і організовує день народження. Домашня сфера Бойл представлена як можливо замкнута система, аналогічна самому всесвіту, а Бойл виступає як предмет руйнівної дії буквальної та метафоричної ентропії. Оповідь коливається між науковими поясненнями, описами побутових подій і філософськими міркуваннями, кумулятивний ефект полягає в тому, що розум і культура знаходяться на межі краху.

Золайн також написала дитячу книжку («Анніка і вовки»), лібретто до двох опер («Гаррі Гудіні та фальшивий і справжній окультизм», «Заборонений експеримент») і оригінальні науково-фантастичні радіоп'єси для проекту наукової фантастики «Телурайд» (англ. «Telluride»).

Перші два десятиліття Золайн жила у Великої Британії, переважно в Лондоні. Пізніше вона переїхала до Сполучених Штатів, де в 1984 році разом із чоловіком Джоном Ліфтоном[en] та іншими заснувала Інститут Тельюрайду[en].

Книжкові видання[ред. | ред. код]

  • «Теплова смерть Всесвіту та інші історії», 1988 (збірка оповідань).
  • Анніка і вовки. Coffee House Press, 1985.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SNAC — 2010.
  2. ?q=Pamela%20Zoline Результати пошуку Памели%20Zoline - Оксфордська довідка.
  3. Папке, Мері Е. «Власний простір: Пемела Золайн «The Heat Death of the Universe». У «Дочках Землі», за редакцією Джастін Ларбалестьє[en]. Wesleyan: 2006.

Література[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]