Пенелопа (фільм, 2006)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пенелопа
англ. Penelope
Жанр романтична комедія, фентезі
Режисер Mark Palanskyd
Продюсер Різ Візерспун
Скотт Штайндорфф[en]
Ділан Расселл
Дженніфер Сімпсон
Сценарист Леслі Кейвені[en]
У головних
ролях
Крістіна Річчі і Джеймс Мак-Евой
Оператор Мішель Амат'є
Композитор Джон Грегорі[en]
Кінокомпанія Type A Filmsd і Grosvenor Park Productionsd
Дистриб'ютор Momentum Picturesd і Netflix
Тривалість 103 хв.
Мова англійська
Країна  Велика Британія
 США[1]
Рік 2005
Кошторис 15 млн дол.
IMDb ID 0472160
penelopethemovie.com

«Пенелопа» (англ. Penelope) — фентезійна романтична комедія режисера Марка Паланськи[en] , що розповідає про зачаровану аристократку Пенелопу.

Сюжет[ред. | ред. код]

Ідея сюжету частково спирається на середньовічну міську легенду про жінку зі свинячим обличчям.

Колись давно англійський аристократичний рід Вілгернів був проклятий: наступна дівчинка в сім'ї повинна народитися зі свинячим п'ятачком замість носа; зняти прокляття зможе лише рівний за походженням, одружившись із нею. Кілька поколінь у сім'ї народжувалися лише хлопчики. Вже в наші дні у подружжя Вілгернів з'являється донька Пенелопа — справді зі свинячим п'ятачком. Щоб уникнути розголосу, батьки імітують смерть доньки і виховують її в повній ізоляції.

Минає 18 років. Пенелопі шукають нареченого-аристократа, але претенденти, тільки-но побачивши її обличчя, кидаються тікати: дворецький ловить їх і змушує дати підписку про нерозголошення таємниці. Але одного разу черговий наречений, Едвард, встигає втекти і розповідає про побачене. Йому не вірять і оголошують ненормальним, але його розповідь чує журналіст Лемон, який колись намагався сфотографувати новонароджену Пенелопу і втратив очі. Він наймає аристократа-картяра Макса, який всюди програв, аби той під виглядом нареченого зустрівся з Пенелопою та зробив її світлину прихованою камерою . При першій зустрічі Макс не бачить обличчя дівчини та розмовляє з нею через напівпрозоре дзеркало, що відокремлює вітальню від сусідньої кімнати. За кілька таких побачень вони зближуються, але коли Пенелопа відкривається і розповідає Максу про прокляття, той, хоч і не тікає, одружуватися відмовляється.

Пенелопа, приховавши носа під шарфом, збігає з дому. Вона освоюється в Лондоні, переживає низку пригод, знаходить подругу. Щоб заробити грошей, вона сама робить свою світлину та продає його Лемону. Публікація знімку в газетах дає несподіваний ефект: читачі захоплюються її зовнішністю, Пенелопа стає кумиром, маска з п'ятачком стає популярним маскарадним костюмом. А Лемон дізнається, що при знайомстві переплутав Макса з іншою людиною. Насправді того, кого він найняв, звуть Джонні, і він аристократ, який зовсім не промотався, а син сантехніка. Він відмовився одружитися з Пенелопою не тому, що не кохає її, а тому, що весілля з ним не зніме це прокляття.

Тим часом батьки змушують Едварда зробити пропозицію Пенелопі, а дівчину мати вмовляє погодитись, утім в останній момент Пенелопа втікає з під вінця. Мати намагається повернути її, наполягаючи, що це єдиний шанс зняти прокляття, але Пенелопа відповідає, що подобається собі такою, якою вона є. Після цих слів дівчина втрачає свідомість, а прокинувшись через кілька секунд виявляє, що п'ятачок зник.

Пенелопа з'їжджає від батьків, поселяється в Лондоні та влаштовується на роботу вихователькою. Дізнавшись про причини поведінки Макса, вона вирушає до клубу, де той працює та винаймає житло. У клубі проходить вечірка на честь Хелловіна, тож дівчина одягає маску «імені себе», з п'ятачком. Макс впізнає її, освідчується в коханні та цілує; після цього Пенелопа знімає маску.

На останніх кадрах ми бачимо Макса (Джонні) та Пенелопу, які десь на прогулянці розповідають свою історію групі маленьких дітей. Коли діти вирушають обідати, і Макс із Пенелопою залишаються наодинці, на річці поруч з'являється човен, у якому сидить Лемон із фотоапаратом. Він збирається зробити знімок пари, але зупиняється і задумливо дивиться в далечінь.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Крістіна Річчі Пенелопа Вілгерн Пенелопа Вілгерн
Джеймс Мак-Евой Макс Кампіон / Джонні Мартін Макс Кампіон / Джонні Мартін
Кетрін О'Гара Джесіка Вілгерн Джесіка Вілгерн
Пітер Дінклейдж Лемон Лемон
Річард Грант Френклін Вілгерн Френклін Вілгерн
Різ Візерспун Енні Енні
Саймон Вудс Едвард Вандерман-мол. Едвард Вандерман-мол.
Рассел Бренд Сем Сем
Пітер Дінклейдж Лемон Лемон
Берн Ґорман Ларрі Ларрі

Художні особливості[ред. | ред. код]

Розповідь у фільмі ведеться від імені головної героїні Пенелопи (так званим наративом).

Виробництво[ред. | ред. код]

Виробництво «Пенелопи» почалося в січні 2006 року в Лондоні на британській кіностудії Pinewood Studios у графстві Бакінгемшир. Сценарій до фільму написав Леслі Кевені. Новелізацію фільму написала Мерилін Кей. Прем'єра відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 2006 року[2]. Це також був перший фільм Різ Візерспун як продюсерки разом із невеликою акторською роллю. Невдовзі після цього IFC Films придбала права на розповсюдження фільму в США, а компанія The Weinstein Company опікувалась розповсюдженням у кабельних мережах та на телебаченні, реліз якого планувався на середину 2007 року[3]. Зрештою Summit Entertainment отримала права на розповсюдження в США[4].

Факти[ред. | ред. код]

  • У фінальній сцені фільму звучить композиція «Hoppipolla» ісландського рок-гурту Sigur Rós .
  • Незважаючи на те, що дія фільму відбувається в Англії, як грошові кошти у фільмі згадуються не фунти стерлінгів, а долари США: нагороду за світлину Пенелопи оголошено в доларах; зображення доларів США виразно видно і коли Макс Кампіон / Джонні Мартін, вирушаючи грати в карти, вигрібає зі своєї скриньки з грошима долари, і коли Макс повертає гроші Лемону у редакції.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.allmovie.com/movie/penelope-v105842/cast-crew
  2. 2006 TIFF Film list
  3. Goldstein, Gregg (17 жовтня 2006). IFC will bring 'Penelope' to North America. The Hollywood Reporter. Процитовано 11 грудня 2022.
  4. McNary, Dave (27 вересня 2007). Summit picks up rights to 'Penelope'. Variety. Процитовано 11 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]