Пентапризма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пентапризма звичайна, без «даху»
Пентапризма з «дахом»

Пентапри́зма — загальна назва оптичних систем, які використовуються для повороту осі світлового потоку на 90 градусів за рахунок двох і більше відбивань від дзеркальних поверхонь при мінімальних зовнішніх габаритних розмірах оптичної системи. Пентапризми використовують ефект повного внутрішнього відбиття, що запобігає зменшенню яскравості відбитого зображення, на відміну від дзеркал, де є втрати при переході повітря-скло.

У видошукачах однооб’єктивних дзеркальних фотоапаратів використовується так звана пентапризма з «дахом». «Дах» — це дві розміщених під кутом 90° дзеркальних поверхні, при парному відбиванні від яких зображення дзеркально не повертається. Пентапризма з «дахом» перетворює обернене зображення на матовому склі видошукача фотоапарату на пряме не дзеркальне.

Альтернативи[ред. | ред. код]

В оптичних системах, для яких немає потреби зменшення габаритів при збільшеному оптичному шляху, наприклад, в кінокамерах, для повороту осі світлового потоку застосовується звичайне дзеркало, а повертається зображення додатковими лінзами окулярної системи. Таке рішення використовується в апаратах з малим розміром матриці (Olympus E-500) і у відеокамерах.

В більшості сучасних дзеркальних фотоапаратах нижньої цінової категорії (любительські камери) заміняється дешевшим у виробництві і легким пластиковим пентадзеркалом.

Див. також[ред. | ред. код]