Пенхоу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японська ілюстрація Торіяма Секієна.

Пенхоу (кит.: 彭侯; піньїнь: Pénghóu) — в китайській міфології та фольклорі дух дерева.

У китайському фольклорі[ред. | ред. код]

У двох класичних китайських текстах згадуються схожі описи міфу про Пенхоу.

У втраченому в давнину тексті «Байцзе ду», який ототожнюють з «Дуньхуанськими рукописами», Пенхоу описується наступним чином[1]:

Істота, що утворилася з сутності дерева, називається Пенхоу. Вона виглядає як чорна собака без хвоста, і її м'ясо можна споживати в якості їжі. Сутність 1000-річного дерева може перетворитися на дух, який зветься Цзяфей. Він схожий на свиню. Його м'ясо на смак, як м'ясо собаки.

Він описаний у книзі Гань Бао (III-IV століття) «Соу шень цзі» (搜神記 — «Записки про пошуки духів»), у якій розповідається[2]:

Під час першого правителя царства У його воєначальник Тянь-Ань одного разу відправив людини, щоб зрубати велике камфорне дерево. Після кількох ударів сокирою з надрубаного стовбура раптом потекла кров. Коли камфора, нарешті, була зрубана, з неї вийшла істота в подобі людини і тілом собаки. Правитель пояснив: «Це те, що відоме як Пенхоу». Він звелів приготувати цю істоту для себе і негайно з'їв. Смак її був такий самий, як у м'яса собаки.

Китайський лікар, фармаколог і натураліст часів династії Мін Лі Шичжень в «Бенцао ганму» ("Компендіум лікарських речовин", 1578 рік) згадує Пенхоу в розділі, який присвячений в основному опису лікарських властивостей мавп. Він цитує «Байцзе ду» і «Соу шень цзі», і описує м'ясо Пенхоу як "солодке, кисле, тепле і нетоксичне".

У японському фольклорі[ред. | ред. код]

Японською мовою «Пен-хоу» читається як Хоко (яп. 彭侯,ほうこう), як дух дерева був включений до «Кондзяку Хяккі-сунь» (1781), однієї зі збірок малюнків монстрів японського художника Торіяма Секієна. Секієн описав його так само, як і в «Соу шень цзі», а також зауважив, що цей дух живе в тисячолітніх деревах. Також Пенхоу згадується в книзі «Вакан сансай дзуе» (1712) як китайський привид, пов'язаний з луною[3], оскільки вважалося, що японський дух дерева Кодама створює явище гірської луни, а іноді і сам ототожнюється з нею. Існує версія, що завдяки китайському впливу в деяких ілюстраціях з книг періоду Едо, таких як «Гадза Хяккі-ягьо» або «Хяккай-дзукан», відлуння символічно представлене в образі собаки[4].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kaii-Yōkai Denshō Database: Hōkō
  • Gan, Bao (1996). In Search of the Supernatural: The Written Record. Stanford University Press. ISBN 0-8047-2506-3. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  • Luo Xiwen, tr. (2003), Bencao Gangmu: Compendium of Materia Medica, 6 vols., Foreign Languages Press.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (яп.) 干宝撰. 捜神記 / 竹田晃訳. — 平凡社, 1979. — P. 343. — ISBN 978-4-582-80010-4.
  2. Gan, Bao (1996). In Search of the Supernatural: The Written Record. Stanford University Press. ISBN 0-8047-2506-3. {{cite book}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  3. (яп.) 寺島良安. 和漢三才図会 / 島田勇雄・竹島純夫・樋口元巳訳注. — 平凡社, 2006. — Vol. 6. — P. 157. — ISBN 978-4-582-80466-9.
  4. (яп.) 京極夏彦・多田克己編著. 妖怪図巻. — 国書刊行会, 2000. — P. 154. — ISBN 978-4-336-04187-6.