Перахора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перахора
Περαχώρα
Давнє святилище Гери Ліменії у Перахорі
Давнє святилище Гери Ліменії у Перахорі
Давнє святилище Гери Ліменії у Перахорі
Перахора. Карта розташування: Греція
Перахора
Перахора
Координати: 38°01′ пн. ш. 22°58′ сх. д. / 38.017° пн. ш. 22.967° сх. д. / 38.017; 22.967
Країна Греція
Децентр. адміністрація Адміністрація Пелопоннесу, Західної Греції та Іонічних островів
Периферія Пелопоннес
Периф. одиниця Коринфія
Колишні адмін. одиниці
 - Регіон Пелопоннес
 - Ном Коринфія
Уряд
 - мер Александрос Пневматікос
Площа
 - Повна 102,2 км²
Найменша висота 300 м 
Населення (2001[1])
 - Усього 1 296
Часовий пояс EET/EEST (UTC+2/3)
Поштовий код 281 00
Телефонний код(и) 26710

Перахора (дав.-гр. Περαχώρα) — півострів та однойменне селище в Греції в муніципалітеті Лутракі-Перахорас, розташовані на північ від Істмійського перешийку, навпроти міста Коринф, звідки, можливо, походить і його назва (від грец. περαια χώρα, «місцевість навпроти»).

Давня історія[ред. | ред. код]

Принаймні з X ст. до н. е. Перахора була населена дорійцями, що сповідували культ Гери. В середині IX ст. до н. е. вони звели на мисі Герайон святилище Гери Акреї, який стал релігійним центром округи. Пізніше Перахора була приєднана до Мегар, а її мешканці склали одну з п'яти ком мегарської громади. У третій чверті VIII ст. до н. е. місцевість захопили сусіди — коринфяни. Вони частково зруйнували святилище Акреї, проти збудували поруч із ним монументальніший храм Гери Ліменії. Пізніше, в районі сучасного селища Схінос виникло місто Ойнос.

Релігійні відправи на мисі Герайон відбувалися до 146 р. до н. е., коли римляни захопили і зруйнували Коринф. Однак Перахора була населена і за римських часів, і пізніше.

Сучасність[ред. | ред. код]

Зараз Перахора являє собою маленьке поселення (1 200 мешканців), збудоване на мальовничому пагорбі з видом на Коринфську затоку. Місцевість відома серед кінопродюсерів. У 1962 році тут знімалася стрічка «Спартанський Лев».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Δείτε τη Διοικητική Διαίρεση. Міністерство внутрішніх справ, децентралізації та електронного управління Греції (гр.) . www.ypes.gr. Процитовано 9 вересня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]