Первоцвітові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Первоцвітові
Primula vulgaris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Первоцвітові (Primulaceae)
Batsch ex Borkh.
Роди
Вікісховище: Primulaceae

Первоцвітові[1] або Первоцвітні[2] (Primulaceae) — родина рослин порядку вересоцвітих (Ericales). У складі родини близько 25 родів і понад 1000 видів, що поширені по всій земній кулі, головним чином у помірних і холодних областях північної півкулі.

Опис[ред. | ред. код]

Це переважно трави, рідко напівчагарники, часто запушені залозистими волосками. Листки без прилистків, чергові, у прикореневій розетці як у первоцвіту (Primula), супротивні або кільчасто розміщені, як у вербозілля (Lysimachia), прості, рідше почленовані. Квітки або поодинокі верхівкові, або пазушні, або зібрані у китицю, зонтик, колос або плейохазій. Квітки маточково-тичинкові, правильні, здебільшого п'ятичленні. Оцвітина подвійна. Чашечка зросла, звичайно залишається біля плодів. Плід — коробочка, яка відкривається зубцями або стулками. Насіння з багатим ендоспермом і дрібним зародком. Стебла прості, або розгалужені, інколи рослини бувають з безлистою стрілкою і навіть з прикореневими квітконіжками. Підземна частина буває різною — корені, кореневища, бульби.

Значення[ред. | ред. код]

Серед первоцвітових чимало рослин, що містять ефірні олії, глюкозиди, сапоніни, алкалоїди, барвники. Деякі рослини використовують у народній медицині, найбільш декоративні види вирощують у відкритому та закритому ґрунті.

Класифікація[ред. | ред. код]

Роди, що включені у Myrsinaceae[ред. | ред. код]

Роди, що традиційно входили до первоцвітових, але Källersjö et al. у 2000 році включив їх до родини Myrsinaceae:

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]