Передозування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Передозування
Спеціальність невідкладна медична допомога[d]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 T36-T50
DiseasesDB 3971
MeSH D015537
CMNS: Drug overdose у Вікісховищі

Передозува́ння (англ. drug overdose[1]) — медичний термін, який описує випадок приймання лікарського або наркотичного препарату в дозах, небезпечних для здоров'я та життя, або таких, що перевищують рекомендовані. Передозування (перевищення дози) передбачає істотне перевищення безпечної дози ліків або наркотиків унаслідок помилки, а не як навмисне отруєння.

Передозування ліків або наркотиків (сленг. — «передо́з», «о́вердоз», «овердо́з») може завдати сильною, іноді незворотної шкоди організму і, за відсутності медичної допомоги, найчастіше призводить до важкого отруєння і летального результату.

Найнебезпечніші передозування є наслідками внутрішньовенного приймання наркотиків. Зокрема, передозування опіатів викликає поступову зупинку дихання. Світова статистика свідчить про значне зростання летальних випадків саме після ін'єкцій, особливо серед наркоманів старшого віку (понад 30 років), в яких знижуються можливості організму в боротьбі з отруєннями. Це виводить передозування, наприклад, у США, на друге місце за кількістю нещасних випадків (після автомобільних катастроф).

МКХ-10[ред. | ред. код]

У МКХ-10 передозування кодуються рубриками T36—T50.

Нерідкі отруєння:

Антидоти[ред. | ред. код]

Для певних передозувань доступні конкретні протиотрути (антидоти). Наприклад, налоксон є антидотом для опіатів, таких як героїн або морфій. Так само, як бензодіазепінове передозування може бути ефективно вирішене флумазенілом.

Примітки[ред. | ред. код]