Перекриття (шахи)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перекриття трапляється коли лінію між атакованою фігурою і фігурою, яка її захищає, перекривають фігурою суперника, яку для цього приносять в жертву. Цей прийом шахової тактики рідко трапляється на практиці і тому часто випадає з поля зору суперника. Можливості для перекриття виникають рідко, бо атакована фігура повинна бути ціннішою, ніж та, яку приносять в жертву і саме перекриття повинне бути загрозою.[1]

Приклади[ред. | ред. код]

abcdefgh
8
c8 чорний король
d8 чорна тура
f8 чорний слон
a7 чорний пішак
b7 чорний пішак
c7 чорний пішак
h7 чорний пішак
g6 чорний пішак
e5 білий пішак
f5 білий кінь
h3 білий пішак
a2 білий пішак
d2 чорний ферзь
e2 білий ферзь
f2 білий пішак
g2 білий пішак
e1 біла тура
g1 білий король
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Хід білих

На позиції зліва білі повинні забирати коня з f5. Замість ходу кона на h4, 1.Nd6+ перекриває лінію по якій тура захищає чорного ферзя. Якщо чорні зіграють 1...cxd6 або 1...Bxd6, то білі поб'ють ферзя. Отже чорні вимушені грати 1...Rxd6 2.exd6 Qxe2 3.Rxe2 Bxd6, в результаті білі виграють обмін за пішака.

Більш витонченим прикладом перекриття є випадок, коли фігура перериває дві лінії одночасно. В цьому випадку фігура, якою перекривають, не зобов'язана сама створювати загрозу. Побиття цієї фігури змусить суперника перегородити одну з двох ліній захисту своєю фігурою.

abcdefgh
8
b8 біла тура
d8 чорна тура
a7 білий пішак
f7 чорний пішак
h7 чорний король
g6 чорний пішак
h6 чорний пішак
f5 чорний кінь
b4 білий кінь
e4 чорний слон
a3 білий король
b3 білий пішак
b2 білий слон
c2 білий пішак
d2 чорна тура
h2 білий пішак
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Хід білих

На діаграмі справа білі поступаються матеріалом і, очевидно, не можуть перетворити пішака а на ферзя, тому що чорний слон тримає під боєм поле перетворення. Однак хід 1.Nd5! перериває обидві лінії: і діагональ слона, і лінію захисту однієї тури іншою. Якщо 1...Bxd5, тоді 2.Rxd8 виграє. Якщо 1...R8xd5, то 2.Rh8 мат. Найкращою відповіддю чорних є 1...R2xd5, але тут тура перекриває власного слона, а отже 2.a8=Q.

Хоча перекриття трапляються дуже рідко в практичній грі, вони є поширеною темою шахової композиції. Прийом в останньому прикладі відомий під назвою Перекриття Новотного. Є й інші особливі типи перекриттів, які отримали свої назви в термінології шахової композиції, включаючи Перекриття Грімшоу, Плачутта тощо.

Примітки[ред. | ред. код]