Пересувна бібліотека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Пересувна бібліотека у штаті Меріленд, фото 1916 року.

Пересувна бібліотека — система постачання друкованих видань читачам різними пересувними засобами (візками з тваринами, автомобільними транспортними засобами тощо).

Історія[ред. | ред. код]

До кінця 19 ст. бібліотеки як стаціонарні заклади дійшли до певного кордона власного розвитку. Система пропаганди знань вимагала нових форм і такою формою і стала пересувна бібліотека.

Так, стаціонарна бібліотека на початковому етапі була частиною американської мрії, коли вважалось, що люди мають рівні можливості для розвитку в гонитві за добробутом і власним збагаченням. Сполучені Штати пережили бум створення стаціонарних бібліотек і побудови для них окремих споруд в історичних стилях.

В Сполучених Штатах перша пересувна бібліотека зафіксована у чи то 1904-у, чи то у 1905-у році у штаті Меріленд. її організувала пані Мері Тіткомб (1857-1932), заклопотана тим, що книги не доходили до мешканців сел. Вона сприяла появі невеличких бібліотек у 50 примірників, облаштованих у малих магазинах та віддалених поштових відділеннях. Власні варіанти пересувних бібліотек функціонували у штатах Нью - Джерсі, Кентуккі тощо.

У 1960-і роки існувала пересувна бібліотека для підлітків і юнацтва у кварталах Нью-Йорка, де мешкали вихідці з Африки. Розквіт діяльності пересувних бібліотек припав на середину 20 століття.

Обладнання і облаштування пересувної бібліотеки, фото 2008 року.

Пересувні бібліотеки не є фактом життя тільки англомовних крїн на кшталт Австралії чи Сполучених Штатів. Вони функціонували у Чехії, Польщі, Фінляндії, Швеції тощо.

Наприкінці 20 століття пересувні бібліотеки працювали в країнах Африки, в мусульманському регіоні, в країнах Азії.

Пришвидшення історичного розвитку і аналіз явищ суспільного життя виявив невисоку ефективність пересувних бібліотек через обмежене коло видань та бібліотечних послуг. Декотрі проблеми і вади пересувних бібліотек зменшили комп'ютеризація, інтернет тощо. Персональні комп'ютери були і залишаються мрією для бідних верств населення та дітей, а діяльність пересувних бібліотек цю проблему не вирішує, як не вирішують проблему бідності ні благодійність, ні політичні кампанії.

Галерея фото[ред. | ред. код]

Мандрівна або пересувна бібліотека у штаті Теннесі, США, фото 1943 року.


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Пересувна бібліотека

Джерела[ред. | ред. код]