Перехід, Крихітко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Перехід, Крихітко»
Автор Торрі Пітерс
Назва мовою оригіналу Detransition, Baby
Країна США
Мова англійська
Тема detransitiond і transparentalityd
Жанр Художня література, Трансгендерна література
Місце Бруклін
Видавництво Penguin Random House
Видано 12 січня 2021

Перехід, Крихітко (англ. Detransition, Baby) — дебютний роман американської письменниці Торрі Пітерс, написаний 2021 року.[1][2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Головні героїні – Різ, транс-жінка, піарник і колишня партнерка Емі; Емі, яка зробила перехід як чоловік та стала Еймсом; і Катріна, китаянка з єврейським корінням, цис-жінка , яка є босом і нинішньою коханкою Еймса.[3][4] Усім трьом за тридцять і вони живуть у Брукліні. Різ і Еймс розлучилися через рішення Еймса про перехід. Катріна дізнається, що вона вагітна дитиною Еймса, хоча Еймс помилково вважав себе безплідним через час, проведений на замісній гормональній терапії. Еймс розповідає Катріні, що вона шість років жила як жінка і все ще вважає себе жінкою, хоча транс-жінкою зрештою бути надто важко. Тому Еймс сумнівається, що зможе бути гарним батьком дитини. Еймс знову відновлює стосунки з Різ, яка давно хотіла мати власну дитину, вважаючи, що вони троє зможуть створити нетрадиційну сім’ю, щоб разом виховувати дитину. Різ бореться з саморуйнівною моделю поведінки, яка зіпсувала її старі стосунки з Емі, включаючи секс з одруженими чоловіками та переслідувачами. Катріна намагається пристосуватися до іншого розуміння статі, але має намір зробити аборт, якщо вона не буде впевнена, що матиме надійну підтримку. Всі троє ставлять під сумнів свою особистість, стосунки один з одним і чи зможуть вони створити стабільну сім’ю.

Історія створення[ред. | ред. код]

Пітерс розповіла, що образ Еймс натхненний досвідом, який вона пережила в 2016 році, коли відвідувала Мексику та одягла костюм, щоб видати себе за чоловіка та уникнути запитань митників щодо її чоловічого паспорта.[5] Пітерс зазначила, що роман написаний у жанрі мильної опери і герої роману розмовляють «як я розмовляю зі своїми друзями».[6][7][8]

«Перехід, Крихітко», адресована «розлученим цисґендерним жінкам». Пітерс пояснює це тим, що «розлучені цис-жінки повинні починати все спочатку в дорослому віці, коли особистість вже сформована і вона порівнює це з тим, що відчувають транс-жінки.[9][10]

Відзнаки[ред. | ред. код]

Роман був номінований на Жіночу премію за художню літературу 2021 року, що зробило Пітерс першою відкритою транс-жінкою, номінованою на цю нагороду.[11] Ті, хто не вважав її жінкою, критикували ситуацію щодо включення Пітерс у список. Вони написали лист у якому стверджувалося, що вона «чоловік» і тому не має претендувати на приз.[12] Список підписантів включав письменницю-атеїстку Офелію Бенсон, еколога Ребекку Луш, лист також включав давно померлих письменників, таких як Емілі Дікінсон і Вілла Катер.[13] Автори, зокрема Мелінда Солсбері, Джоан Гарріс та Наоїз Долан — ще одна номінантка на премію 2021 року — засудили лист і висловили підтримку Пітерс. Однак організатори премії опублікували заяву, в якій засудили лист і захистили рішення номінувати книгу Пітерс.[12][14]

Екранізація[ред. | ред. код]

На початку 2021 року була анонсована телевізійна адаптація Перехід, Крихітко. Сценаристи та продюсери «Анатомії Грей» Джоан Рейтер і Тоні Фелан є авторами телевізійної адаптації драми/комедії.[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Epstein, Rachel (16 листопада 2020). Pre-Order These Highly-Anticipated 2021 Book Releases. Marie Claire (амер.). Процитовано 24 листопада 2020.
  2. Berlatsky, Noah (6 січня 2021). Review: A social comedy on 'detransitioning' asks: Who is anyone to judge?. Los Angeles Times (амер.). Процитовано 6 січня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Alma's Favorite Books for Winter 2021. Alma (амер.). 24 листопада 2020. Процитовано 24 листопада 2020.
  4. Serpent's Tail to publish 'uniquely trans take on love and parenting' by Torrey Peters | The Bookseller. www.thebookseller.com. Процитовано 23 листопада 2020.
  5. Butter, Susannah (7 квітня 2021). Trans writer Torrey Peters: 'I have a lot of empathy for JK Rowling'. www.standard.co.uk (англ.). Процитовано 18 червня 2021.
  6. Writing for a Trans Audience: Talking with Torrey Peters. The Rumpus.net (англ.). 18 січня 2021. Процитовано 6 березня 2021.
  7. Lowder, Christina Cauterucci, J. Bryan (21 січня 2021). What Stories of Transition and Divorce Have in Common. Slate Magazine (англ.). Процитовано 6 березня 2021.
  8. ‘I just wanted to write something funny for my friends’: Torrey Peters on Detransition, Baby. the Guardian (англ.). 7 жовтня 2021. Процитовано 16 листопада 2021.
  9. Torrey Peters. www.artforum.com (амер.). Процитовано 6 січня 2021.
  10. а б Curto, Justin (4 березня 2021). Move Over, Sex and the City Reboot, a Detransition, Baby Series Is on the Way. Vulture (en-us) . Процитовано 16 квітня 2021.
  11. Zhan, Jennifer (7 квітня 2021). Torrey Peters Addresses Transphobic Backlash Over Women's Prize Nomination. Vulture (en-us) . Процитовано 16 квітня 2021.
  12. а б Women's prize condemns online attack on trans nominee Torrey Peters. the Guardian (англ.). 7 квітня 2021. Процитовано 18 червня 2021.
  13. Open letter to the Women's Prize. Wild Woman Writing Club (англ.). 6 квітня 2021. Процитовано 18 червня 2021.
  14. Women's Prize stands by its nomination of trans author Torrey Peters after open letter. Los Angeles Times (амер.). 7 квітня 2021. Процитовано 4 жовтня 2021.