Перлистик червоноволий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перлистик червоноволий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Перлистик (Hypargos)
Вид: Перлистик червоноволий
Hypargos niveoguttatus
(Peters, 1868)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Spermophaga niveoguttata
Посилання
Вікісховище: Hypargos niveoguttatus
Віківиди: Hypargos niveoguttatus
ITIS: 560539
МСОП: 22719411
NCBI: 187433

Перли́стик червоноволий[2] (Hypargos niveoguttatus) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Африці на південь від Сахари.

Опис[ред. | ред. код]

Червоноволий перлистик (Малаві)
Рудолобий багдаїс (зверху) і червоноволий перлистик (знизу)

Довжина птаха становить 12-13 см. У самців тім'я і потилиця оливково-коричневі, спина і округлі крила коричневі. Хвіст довгий, чорний. Живіт і боки чорні, боки поцятковані круглими білими плямами. Обличчя, горло, груди і надхвістя малиново-червоні. Очі чорнувато-карі, повіки мають світло-блакитні краї. Дзьоб міцний, конічної форми, синювато-чорний, біля основи світліший. Лапи сірувато-тілесного кольору. У самиць верхня частина тіла така ж, як у самців, однак тім'я і голова із боків у них оливково-коричневі, горло охристе, а нижня частина тіла чорнувато-сірі. Плями на боках мають вузькі чорні краї.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • H. n. macrospilotus Mearns, 1913 — від півдня Сомалі і північного сходу Кенії до північного сходу Анголи, південного сходу ДР Конго, півночі Зімбабве і центрального Мозамбіку;
  • H. n. niveoguttatus (Peters, W, 1868) — схід Зімбабве і південь Мозамбіку.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Червоноволі перлистики мешкають в Сомалі, Кенії, Танзанії, Руанді, Бурунді, Демократичній Республіці Конго, Анголі, Замбії, Зімбабве, Малаві і Мозамбіку. Вони живуть у вологих тропічних лісах з густим підліском, на узліссях, в густих чагарниковох заростях на берегах водойм і в галерейних лісах. Зустрічаються парами або невеликими сімейними зграйками, на висоті до 2000 м над рівнем моря. Ведуть прихований спосіб життя, більшу частину часу проводять в пошуках їжі на землі, серед густих заростей.

Червоноволі перлистики живляться переважно дрібним насінням трав, віддаючи перевагу при цьому незрілим зернам, а також ягодами, плодами і комахами. Сезон розмноження у них припадає на другу половину сезону дощів. В цей час пари проявляють агресивну територіальну поведінку, нападаючи на порушників. Гніздо має кулеподібну форму, робиться парою птахів з переплетених гілочок, травинок та інших рослинних волокон, встелюється мохом і пір'я, розміщується у високій траві або чагарниках. В кладці від 3 до 6 білуватих яєць. Інкубаційний період триває приблизно 2 тижні, насиджують і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 3 тижні після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще деякий час. Червоноволі перлистики іноді стають жертвами гніздового паразитизму акацієвих вдовичок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Hypargos niveoguttatus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 05 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 05 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.

Посилання[ред. | ред. код]