Перська козацька дивізія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перська козацька бригада

Перська козацька бригада (перс. بریگاد قزاق‎, азерб. İran kazak brigadası) (1916 року переформована в дивізію) — кавалерійське з'єднання, створене в Персії за зразком терських козацьких частин та існувало з 1879 до 1920 року.

Історія та призначення[ред. | ред. код]

Навчання особового складу здійснювали військові інструктори зі складу російської військової місії, командиром бригади був російський офіцер, який отримував платню від російського ж уряду. Від 1884 року в складі бригади з'явилась Артилерійська батарея, пізніше — піхота.

До завдань бригади входила охорона шаха й вищих посадових осіб Персії, вартова служба при консульствах, дипломатичних місіях, міністерствах, арсеналах, відділеннях банків, придушення заворушень у країні та стягнення податків з населення.

Для підтримання порядку в державі й боротьби з повстанцями восени 1916 року було сформовано загони, що входили до складу дивізії: Ардебільський, Астрабадський, Ґілянський, Зенджанський, Ісфаганський, Казвінський, Керманшаський, Курдистанський, Лурестанський, Мазендеранський, Мешхедський, Рештський, Тебризький, Тегеранський, Урмійський, Хамаданський, Хорасанський.

З'єднання було розформовано на початку 1920-х років.

Дивізія створювалась російською владою для протистояння інтересам Великої Британії, а також для забезпечення виходу Росії до Перської затоки й Індійського океану.

Від 1900 року в бригаді служив майбутній шах Ірану Реза-хан, який 1920 року, усунувши російського командувача. посів його місце[1] (див. Імперська Держава Іран).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zhand Shakibi. Revolutions and the Collapse of the Monarchy: Human Agency and the Making of Revolution in France, Russia and Iran. — С. 79.

Джерела[ред. | ред. код]