Пертська міська електричка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пертська міська електричка
Опис
Країна Австралія
Місто Перт
Дата відкриття вересень 1991
Сайт Офіційний сайт
Власник Public Transport Authorityd
Оператор Пертська міська електричка[d]
Маршрутна мережа
Кількість ліній 5
Кількість станцій 70
Довжина мережі 173,1 км
Основні типи рухомого складу Transperth A-series traind і Transperth B-series traind
Схема маршрутів

Пертська міська електричка

Пертська міська електричка (англ. Transperth Trains) — система ліній приміського поїзду S-Bahn в місті Перт, штат Західна Австралія, Австралія. В системі використовується капська ширина колії та потяги що живляться від повітряної контактної мережі. Систему обслуговує компанія Transperth[en].

Історія[ред. | ред. код]

Перша залізнична лінія в Перті відкрилася в березні 1881 року. Лінії були електрифіковані на початку 1990-х років. До електрифікації на лініях «Armadale», «Fremantle» та «Midland» курсували дизельні пасажирські потяги. При переході з дизельних потягів на електропотяги також були реконструйовані станції та колії.

Лінії[ред. | ред. код]

Система має п'ять радіальних ліній що починаються від залізничного вокзалу Перта[en]. В системі є три підземні станції. Будується відгалуження в напрямку міжнародного аеропорту, відкрити планують у 2020 році[1]. На ділянці в аеропорт буде 3 станції, 2 з яких підземні.

Назва лінії Дата відкриття Кількість станцій Довжина в км Напрямок руху
«Armadale/Thornlie» вересень 1991 20 30,1 Прямує на південний схід до міста Армадеіл з відгалуженням до міста Торнлі.
«Fremantle» вересень 1991 17 18,7 Прямує на південний захід до міста Фрімантл. Станція Перт не є кінцевою для цієї лінії далі потяги рухаються по лінії «Midland», фактично лінії працюють як одна.
«Joondalup» 20 грудня 1992 13 40,7 Прямує на північний захід до міста Кларксон. Більша частина лінії проходить по розділювальні смузі шосе Мітчела.
«Mandurah» 23 грудня 2007 12 70,1 Прямує на південь до міста Мандура, частина шляху проходить по розділювальні смузі шосе Квінана. Станція Перт не є кінцевою для цієї лінії далі потяги рухаються по лінії «Joondalup», фактично лінії працюють як одна.
«Midland» грудень 1991 15 16 Прямує на схід до міста Мідленд.

Особливості[ред. | ред. код]

Систему в більшості випадків позначають як S-Bahn, але вона має багато спільного з метрополітеном. Інтервал руху на лініях «Joondalup»/«Mandurah» в годину пік лише 5 хвилин. Відстань між станціями на лініях «Midland»/«Fremantle» складає менш 2-х кілометрів. Також в системі є підземна ділянка.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.forrestfieldairportlink.wa.gov.au/ [Архівовано 30 квітня 2018 у Wayback Machine.] Розвиток системи