Періодонтоз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Періодонтоз / Парадонтоз / Альвеолярна піорея
Спеціальність гастроентерологія
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 DA0C.2
МКХ-10 K05.4

Періодонто́з (також альвеоля́рна піоре́я, пародонтоз, амфодонтоз) — захворювання, що перебігає з ураженням тканин, які оточують корінь зуба.

Ознаки періодонтозу: запальне ураження ясен, свербіж і біль у них, пізніше — відставання ясен з утворенням глибоких ясневих кишень і гноєтечею з них, атрофія ясен та зубних альвеол.

Клінічний перебіг[ред. | ред. код]

Захворювання починається непомітно, перебігає хронічно; трапляється переважно в осіб середнього і похилого віку.

При періодонтозі відбувається розсмоктування кісткової речовини зубних ямок (альвеол), в яких укріплені зуби, з подальшим розхитуванням зубів і навіть їхнім випадінням.

Виникає періодонтоз тоді, коли порушується живлення тканин, що оточують корінь зуба, внаслідок атеросклеротичних змін у їхніх судинах. Хвороба розвивається звичайно на ґрунті якого-небудь захворювання (ураження нервової та ендокринної системи, гіповітамінози, гострі інфекційні хвороби).

Періодонтоз нерідко погіршує перебіг інших захворювань (ревматизму тощо).

Лікування[ред. | ред. код]

Лікування комплексне: видалення зубного каменю, застосування протизапальних засобів, вискоблювання ясневих кишень, призначення вітамінів та загальнозміцнюючих засобів, гемотерапія.

Ефективна фізіотерапія особливо на початку захворювання. Важливим засобом профілактики й лікування альвеолярної піореї є масаж ясен. Велике значення має диспансеризація хворих.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]