Петрова Наталія Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петрова Наталія Григорівна
Петрова Наталия Григорьевна
Народження: 18 жовтня 1953(1953-10-18) (70 років)
  Харків, Українська РСР, СРСР
Громадянство:  СРСР
 Росія
Освіта Московський державний лінгвістичний університет

Наталія Григорівна Петрова (у заміжжі Наталія Бабек; нар. 18 жовтня 1945(19451018), Харків, УРСР, СРСР) — бізнесвумен, колишня радянська рекламна модель, деякий час непрофесійна кіноактриса; знайома Володимира Висоцького, негласний агент КДБ. Крім російського має також громадянство США.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Випускниця Московського інституту іноземних мов. Працювала моделлю радянського зовнішньоторгівельного валютного об'єднання «Союзпушнина». У 1974 вийшла заміж за іранського бізнесмена курдського походження, агента КДБ у другому коліні Серуша Бабека, який мав громадянство ФРН. Взяла собі прізвище Бабек.

Серуш Бабек був сином видного курдського комуніста-підпільника та агента радянських спецслужб, який виріс в еміграції в СРСР. Як син політемігранта, він був вихований у спеціальній школі-інтернаті в місті Іваново, яка була створена керівництвом КПРС для підготовки майбутніх кадрів для подальшої нелегальної партійної роботи у країнах походження. Вчився на фізичному факультеті МДУ. Спецслужбами СРСР ці молоді люди використовувалися як агенти-нелегали радянської зовнішньої розвідки. Як бізнесмен Бебек Серуш торгував за кордоном радянською зброєю. В СРСР він іпортував головним чином американську електронну апаратуру, за деякими даними - таємно завозив з ФРН до СРСР американські компьютери, експорт яких з США до країн комуністичного блоку був заборонений. Був знаний з багатьма радянськими митцями та актрами, у Москві мав реноме багатого та щедрого мецената, а також плейбоя. Наталія Серуш-Петрова подовгу жила з ним в різних країнах Заходу — Швейцарії, США, Італії, Німеччині. Завдяки чоловіку входила до кола добрих знайомих Висоцького.

Колишній полковник 5-го Головного Управління КДБ СРСР Володимир Попов у книгах своїх спогадів про роботу на радянські «органи» стверджує, що обоє - і Серуш Бабек і його дружина Наталія Петрова - були агентами КДБ. Крім інших завдань за кордоном, вони слідкували за Володимиром Висоцьким під час його подорожей на Захід.[1]

Бізнес[ред. | ред. код]

Після раптової смерті чоловіка у 1992 успішно перейняла його майно, зайнялася бізнесом та повернула собі прізвище Петрова. Того ж року відкрила приватний косметичний салон «Б'юті Студіо», один з перших в Москві. Отримала ексклюзивне право на створення студій краси від французької фірми «Герлен». Ці заклади в готелях «Національ» і «Аврора» стали одними з найбільш модних і престижних в Москві. Власниця кількох ювелірних салонів, займається бізнесом, пов'язаним з коштовностями і прикрасами. Живе в Москві і Швейцарії.

Ролі у кіно[ред. | ред. код]

Акторської освіти не має, професійною акторкою не вважається. Знялась у кількох фільмах, головним чином у епізодичних ролях.

Відома роллю Людмили в екранізації поеми О. С. Пушкіна «Руслан і Людмила» режисера Олександра Птушка (1972).

У 1979 році за рекомендацією В.Висоцького була взята на епізодичну роль офіціантки Маріанни в телесеріалі «Місце зустрічі змінити не можна».


Фільмографія[ред. | ред. код]

Участь в документальних фільмах:

  • (рос.)«Сказочные красавицы. Жизнь после славы» (2009)
  • (рос.)«Высоцкий. Вот и сбывается всё. что пророчится...» (2011)

Зноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]