Петро Александрійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Александрійський
грец. Πέτρος Αλεξανδρείας
Народився 3 століття
Александрія
Помер 25 листопада 311
Александрія, Римська імперія
·обезголовлення
Країна Стародавній Рим
Діяльність священник
Вчителі Теона Александрійський
Знання мов давньогрецька
Посада Патріарх Александрійський
Конфесія християнство

Петро Александрійський (грец. Πέτρος Αλεξανδρείας; III століття, Александрія — 25 листопада 311) — архієпископ Александрійський, християнський богослов. Вшановується в лику священномучеників у православній церкві 25 листопада (за юліанським календарем), в католицькій церкві 25 листопада.

Біографія[ред. | ред. код]

Петро народився й виріс в Александрії, його вихователем був александрійський архієпископ Феона. Отримавши гарну освіту, Петро протягом п'яти років з 295 року управляв Александрійською богословською школою. В 300 році очолив після Феони Александрійську церкву. У період гонінь імператорів Діоклетіана і Максиміана покинув місто і мандрував по імперії. Повернувшись в Александрію написав «Слово про Покаянні», адресований християнам, які йшли на різні хитрощі (аж до зречення від Христа) щоб уникнути мук.

Правила Петра Александрійського[ред. | ред. код]

Написане Петром у 306 році «Слово про покаяння» (грец. περί μετανοίας) Було розбито на 14 правил, які увійшли в канонічні правила християнської церкви (в латинському виданні правила Петра називаються canones poenitentiales. 15-е правило Петра про піст в середу і п'ятницю взято з його слова на Великдень. Текст правил Петра Александрійського міститься в Підаліоні та Кормчій книзі.

Крім церковних правил Петром була написана книга «Про Божество», яка цитувалася на Третьому Вселенському соборі і Четвертому Вселенських соборах. Твори Петра включені в 18-й том Patrologia Graeca.