Ярославський Петро Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярославський Петро Антонович
Ярославський Петро Антонович
Народження 1750(1750)
Смерть після 1810
Країна Російська імперія
Навчання Харківський колегіум
Вчителі Баженов Василь Іванович
Діяльність архітектор
Праця в містах Суми, Кременчук, Охтирка, Старий Мерчик, Ізюм, Москва
Архітектурний стиль класицизм
Найважливіші споруди Магістрат в Кременчуці, палати Присутніх міст в Харкові і в Сумах, в місті Ізюм, палац в садибі Старий Мерчик, низка церков
Містобудівні проєкти участь в плануванні міст Харківської губернії
CMNS: Ярославський Петро Антонович у Вікісховищі

Ярославський Петро Антонович (1750, Охтирка — після 1810) — перший харківський професійний архітектор, родом з Охтирки на Сумщині, автор планів забудови кількох міст у Слобідській Україні, цілого ряду архітектурних споруд на Харківщині, Сумщині, Чернігівщині, Новгород-Сіверщині.

Життєпис[ред. | ред. код]

Фахову освіту здобув у Харківському колегіумі і в архітектора Баженова Василя Івановича в Москві (1775)[1]. Працював помічником харківського губернського архітектора, робив розпланування Харкова та інших міст губернії (1781 — 1810), брав участь у проєктуванні та будівництві споруд московського Кремля. Майже 30 років виконував обов'язки архітектора Слобідсько-Української губернії. Був задіяний в побудові як світських і сакральних споруд, так і в створенні фортифікаційних та господарчих. В творчому доробку архітектора — садибний палац під Харковом для Шидловських (Старий Мерчик), церква в місті Суми, палац генерала Сабурова в Харкові тощо. Перехідні риси палацової архітектури від бароко до класицизму зберіг розкішний план Присутніх Місць для Харкова, реалізований в 17951805 роках. Серед суспільно значущих споруд архітектора — Магістрат в місті Кременчук (1798 рік) та господарча споруда в Харкові — Провіантський магазин (склад). Побудовані за його проєктами будинки сформували «обличчя» Харкова на ціле XIX століття, хоча пізніше багато з них були зруйновані.

В проєктах Петро Ярославський не був особливо оригінальним та орієнтувався на уславлені проєкти минулого, серед яких були і проєкти Андреа Палладіо.

Споруди за проєктами Ярославського[1][ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б ЯРОСЛАВСКИЙ ПЕТР АНТОНОВИЧ. web.archive.org. 23 жовтня 2010. Архів оригіналу за 23 жовтня 2010. Процитовано 13 вересня 2019.
  2. Гумілевський Д. Г. (Філарет) Історико-статистичний опис Харківської єпархії. М., 1857—1859. [Архівовано 7 травня 2012 у Wayback Machine.]

Література[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Митці і маєтки України