Печера Тора

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печера Тора
англ. Thor's Cave
Характеристики
Тип карстова
Гірські породи вапняк
Довжина 46 м
Кількість входів 2
Розташування
Країна  Велика Британія
Регіон Стаффордшир
Місцевість Wettond
Карти розташування
Печера Тора. Карта розташування: Велика Британія
Печера Тора

Мапа

CMNS: Печера Тора у Вікісховищі

Печера Тора (також відома як «Житло Тора, Печера Тирсіса») — карстова печера природного походження в долині річки Маніфольд на скелястій вершині Білий Пік, графство Стаффордшир, Англія. Розташована у крутій вапняковій скелі, височівши на 80 м над долиною. Має два входи. Головний вхід до печери — симетрична арка 7,5 м шириною і 10 м заввишки, добре видна знизу з долини.

Етимологія[ред. | ред. код]

Походження назви неясне, можливе від слова «тор» — «скеляста вершина». Є припущення про зв'язок назви з норвезьким богом Тором, але цій гіпотезі бракує доказів.

Дослідження[ред. | ред. код]

У 1864—1865 і в 1927—1935 рр. в печері Тора і в суміжній печері тріщинах проводилися розкопки, в результаті яких було знайдено рештки людини і тварин, кам'яні знаряддя, глиняний посуд, бурштинові намиста, вироби з бронзи. За оцінками у печерах було поховано щонайменше сім чоловік.[1] Знахідки припускають, що печера була населена від кінця палеоліту, з інтенсивнішим використанням в епоху залізної доби і римського періоду.

Використання[ред. | ред. код]

Печера Тора служила залізничною станцією вузькоколійної залізниці, що функціонувала у долині Маніфольд з 1904 по 1934 рр.; нині лінію покинуто.

До печери легко діститатися і це місце дуже популярно серед туристів, надаючи прекрасний вид на долину Маніфольд. Також, з початку 1950-х років, уподобана скелелазами такими як Джо Браун і інші. У BMC перераховані 11 маршрутів для скелелазіння, починаючи від надзвичайно важких до дуже легких.[2]

У 1988 році печеру використали для зйомок сцен у фільмі «Лігво білого черв'яка». У 1993 році тут проходили зйомки ролика групи The Verve до їх пісні «Blue». Вид з печери також був зображений на обкладинці їх дебютного альбому «A Storm in Heaven».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A.T. Chamberlain & J.P. Williams (2001) A Gazetteer of English Caves, Fissures, and Rock Shelters Containing Human Remains. Архів оригіналу за 8 лютого 2007. Процитовано 7 вересня 2016.
  2. Browell M. Peak Limestone — South, British Mountaineering Council. — 1987 (ISBN 0-903908-26-3)

Посилання[ред. | ред. код]