Пижмо великолисте

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пижмо великолисте
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Пижмо (Tanacetum)
Вид:
Пижмо великолисте (T. macrophyllum)
Біноміальна назва
Tanacetum macrophyllum
(Waldst. & Kit.) Sch.Bip., 1844[1]

Пижмо великолисте[2], маруна великолиста як Pyrethrum macrophyllum[3] (Tanacetum macrophyllum) — вид рослин з родини айстрових (Asteraceae), первинно ендемік північно-східної Анатолії й Південного Кавказу, нині широко інтродукований і культивований.

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічна трав'яниста рослина 50–150(170) см заввишки; з повзучим кореневищем. Стебла прості або розгалужені вгорі, прямі, волохаті, залозисті. Листки до 25–30 см завдовжки і 15–16 см ушир, з довгасто-ланцетними, великозубчастими на краю частками. Кошики 5–7 мм в діаметрі, численні, зібрані в густе складне щиткове суцвіття. Променеві квіточки білі. Язичкові квітки 5–6 мм, білуваті. Плід — сім'янка[3][4].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Природний ареал виду обмежений Туреччиною (північно-східна Анатолія), Грузією, Азербайджаном; вид інтродукований у більшості країн Європи[1].

В Україні вид зростає в лісах, серед чагарників — у лісостепу, рідко; як здичавіле в парку «Олександрія» (Київська обл.)[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Catalogue of Life. Процитовано 07.02.2021. (англ.)
  2. Tanacetum macrophyllum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 338.
  4. Ladislav Hoskovec (2019). Tanacetum macrophyllum. botany.cz. Процитовано 07.02.2021. (чеськ.)